Jeritan terakhir anak memanggil abah

Mohd Fazlan Nizam (depan) dan isteri (tudung hitam) reda dengan pemergian dua anak mereka yang terkorban dalam kebakaran di sebuah rumah kedia di Bandar Seri Iskandar pada Khamis.
Mohd Fazlan Nizam (depan) dan isteri (tudung hitam) reda dengan pemergian dua anak mereka yang terkorban dalam kebakaran di sebuah rumah kedia di Bandar Seri Iskandar pada Khamis.
A
A
A

PARIT - Abah... abah. Itu jeritan terakhir dapat didengar seorang lelaki dalam insiden kebakaran sebuah rumah kedai yang mengorbankan dua anaknya di Bandar Seri Iskandar di sini pada Khamis.

Kejadian sekitar jam 4.30 pagi itu mengorbankan Muhammad Fahmi Mohd Fazlan Nizam, 6, dan adiknya, Nur Fahmia berusia enam bulan selepas terperangkap dalam sebuah bilik di rumah kedai terbabit.

Ketika kejadian, dua beradik terbabit sedang nyenyak tidur di bilik hadapan tingkat 2 bangunan, sementara ibu bapanya sedang bersahur di tingkat bawah.

Bapa mangsa, Mohd Fazlan Nizam Mohamed Hamidi, 37, berkata, sebaik menyedari kebakaran berlaku, dia segera naik ke tingkat atas untuk menyelamatkan dua anaknya itu.

Bagaimanapun katanya, usaha itu gagal kerana keadaan asap terlalu tebal memenuhi ruang bangunan itu.

"Waktu saya naik tangga, saya dengar jeritan anak sulung saya memanggil abah abah beberapa kali. Saya menyahut dengan harapan dia dapat bertahan sementara saya cuba membawa mereka keluar.

"Tetapi tak lama jeritan itu hilang, saya cuba masuk, tetapi tak berdaya kerana sesak nafas, tiga kali saya usaha, namun tidak juga berjaya.

"Beberapa orang juga cuba membantu memanjat papan tanda dan memecahkan cermin hadapan kedai dengan harapan dapat masuk ke bilik, namun tetap juga gagal menyebabkan kami pasrah dan hanya mampu menunggu bantuan daripada pihak bomba," katanya ketika ditemui di Unit Forensik Hospital Changkat Melintang di sini pada Khamis.

Artikel Berkaitan:

Keadaan tingkat 2 yang musnah dalam kebakaran mengorbankan dua beradik di Bandar Seri Iskandar pada Khamis. (Gambar kecil: Muhammad Fahmi dan Nur Fahmia)
Keadaan tingkat 2 yang musnah dalam kebakaran mengorbankan dua beradik di Bandar Seri Iskandar pada Khamis. (Gambar kecil: Muhammad Fahmi dan Nur Fahmia)

Dia yang mengusahakan restoran masakan tomyam bersama isteri, Mimi Doleng, 28, di tingkat bawah rumah kedai itu telah mendiami bilik berkenaan sejak hampir setahun lalu.

Dua lagi bilik di tingkat sama dijadikan penempatan lima pekerjanya.

"Mereka berdua baru sahaja masuk tidur selepas penat bermain di kawasan kedai ini. Selepas tidurkan mereka, saya dan isteri turun untuk membantu pekerja mengemas meja dan kerusi.

"Tak sangka itulah kali terakhir kami dapat tatap dan tidurkan mereka," katanya pilu.

Mohd Fazlan Nizam berkata, beberapa hari sebelum kejadian, anak sulungnya yang mesra dipanggil 'Abe' merengek mengatakan mahu balik, tetapi tidak menyatakan mahu balik ke mana.

"Selepas kejadian ini, barulah saya dapat tahu, erti balik itu mahu balik ke mana. Walaupun sedih kehilangan kedua-dua anak sekali gus, tetapi kami reda dan menerima ujian yang diberikan tuhan," katanya yang turut memaklumkan persiapan baju raya dua beradik itu telah pun siap.

Jenazah dua beradik berkenaan akan dikebumikan dalam satu liang lahad di tanah perkuburan Jalan Kampung Bali, Tronoh pada Khamis.

Datuk mangsa, Mohamed Hamidi Mohd Alias, 60, berkata, kali terakhir dapat bertemu dengan dua cucunya itu pada 1 Ramadan lepas.

Dia yang baru pulang mengerjakan ibadah umrah sempat membelikan sepasang jubah dan abaya serta perhiasan gelang untuk dua cucunya itu untuk dipakai pada hari raya pertama.

"Bila ditunjukkan jubah, cucu lelaki saya tu suka sangat dan tak sabar nak pakai, sebab ini kali pertama dia beraya dengan jubah," katanya.

Dalam kejadian itu, dua beradik berkenaan berjaya dikeluarkan anggota bomba dan pemeriksaan mendapati tiada sebarang kesan kebakaran nyata pada tubuh badan.

Mangsa bagaimanapun disahkan meninggal dunia oleh pegawai perubatan ketika dibawa ke Hospital Changkat Melintang bagi tujuan pemeriksaan lanjut.