X

Kindly register in order to view this article
!

Anak pemotong rumput, jurukimpal cemerlang STPM

Hamidah (tengah) berbangga dengan pencapaian Osman dan Yee Wen yang memperoleh PNGK 4.00 dalam STPM 2018 yang diumumkan hari ini.
A
A

KEMAMAN - Walaupun bukan datang dari keluarga mewah, dua calon Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultan Ismail berjaya membuktikan mereka mampu cemerlang apabila muncul antara 47 pelajar terbaik negeri bagi STPM 2018 yang keputusannya diumumkan hari ini.

Osman Hassan, 21, yang bapanya bekerja sebagai pemotong rumput dan rakannya yang juga anak kepada jurukimpal, Liew Yee Wen, 20, masing-masing memperoleh purata nilai gred keseluruhan (PNGK) 4.00 atau '4 flat'.

Osman berkata, jadual belajar yang tersusun rapi banyak membantunya belajar hingga berjaya mendapat keputusan cemerlang itu.

"Kalau belajar sendiri di rumah, mungkin saya tak boleh konsisten cara belajar, jadi tinggal di asrama sangat-sangat bantu saya dalam pelajaran.

"Jadual belajar di asrama sangat fleksibel, ada juga waktu rehat. Jadi saya belajar dalam suasana seronok dan tak stres," katanya selepas menerima slip keputusan dan hadiah pada majlis penyerahan keputusan STPM 2018 di SMK Sultan Ismail.

Pada majlis itu, Osman turut dipuji guru kerana memang dikenali sebagai seorang pelajar yang ringan tulang membantu guru dan rakan-rakannya.

Kata Osman, dia menghulur pertolongan dengan ikhlas apatah lagi kepada guru-gurunya yang mencurah ilmu sepenuh hati kepada dia dan semua pelajar.

Kata anak ketiga dari tujuh beradik yang tinggal di Seri Bandi itu, dia bercita-cita untuk menjadi seorang guru ekonomi sekali gus mahu membantu meringankan beban bapa, Hassan Abdul Hamid, 52, dan ibu Rogayah Mohamad, 47, yang bekerja sebagai buruh ladang sawit.

Sementara itu, Yee Wen dari Bukit Mentok berkata, kesungguhan guru-gurunya mengadakan kelas tambahan walaupun pada hujung minggu dan cuti umum membolehkan dia meraih keputusan cemerlang itu.

"Saya juga amalkan buat kerja sekolah pada waktu malam dan bila siap kerja sekolah saya ulangkaji pelajaran pula. Pada waktu petang saya tidur seketika untuk rehatkan minda agar dapat belajar pada waktu malam dengan penuh fokus," katanya.

Dalam pada itu, Pengetua SMK Sultan Ismail, Hamidah Hassan berkata, keputusan STPM 2018 sekolahnya mencatatkan lonjakan membanggakan kerana merekodkan dua calon peroleh PNGK 4.00, 13 calon mendapat semua A dan 61 calon memperoleh PNGK 3.00 ke atas serta sekolah merekodkan PNGK 3.00.

"Berbanding STPM 2017, kita tiada pelajar yang peroleh PNGK 4.00, calon yang mendapat semua A seramai lima orang dan PNGK sekolah pula 2.79.

"Jadi ini adalah keputusan STPM terbaik yang diperoleh sekolah sejak sistem modular diperkenalkan dalam peperiksaan ini pada 2013," katanya.

Dalam perkembangan sama, Pegawai Pendidikan Daerah Kemaman, Idris Bidin berkata, Kemaman melakar pencapaian membanggakan apabila turut diiktiraf sebagai daerah terbaik pencapaian semua A STPM 2018 dengan calon seramai 11.66 peratus.

Katanya, pujian juga harus diberikan kepada SMK Badrul Alam Shah yang berada di kedudukan nombor satu dalam 10 senarai sekolah di negeri ini yang mencapai keputusan semua A dengan peratusan 22.45 peratus.