X

Kindly register in order to view this article
!

Rabu | 27 Oktober 2021

Dos pertama pelajar selesai akhir bulan ini

Dr Nor Azimi bertanya khabar seorang pelajar ketika mengadakan lawatan pada Program Imunisasi Covid-19 Remaja di Wisma Belia, Indera Mahkota pada Isnin.
A
A

KUANTAN - [DIKEMAS KINI] Suntikan dos pertama vaksin Covid-19 membabitkan 42,875 pelajar berumur 16 dan 17 tahun bermula Isnin dijangka selesai penghujung bulan ini.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Pahang (JKNP), Datuk Dr Nor Azimi Yunus berkata, pemberian imunisasi diberikan kepada pelajar bagi membolehkan sekolah dibuka dan beroperasi dengan selamat

Menurutnya, seramai 173,000 pelajar berusia 12 hingga 17 tahun di negeri itu layak disuntik tetapi mereka fokus kepada pelajar berusia 16 dan 17 tahun.

"Jadi, kita meletakkan sasaran sebanyak 80 pelajar berumur 12 hingga 17 tahun lengkap dengan dos pertama dan dos kedua vaksin pada Disember depan.

"Suntikan ini dapat memberi pelindungan kepada mereka ketika berada di sekolah yang mungkin ada yang tidak disuntik kerana masalah tertentu," katanya pada sidang akhbar selepas mengadakan lawatan pada Program Imunisasi Covid-19 Remaja di Wisma Belia, Indera Mahkota pada Isnin.

Dr Nor Azimi menjelaskan, semua pelajar di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia, Majlis Amanah Rakyat, Jabatan Agama Islam Pahang, Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang, Maahad Tahfiz Negeri Pahang serta institusi swasta layak menerima vaksin termasuk institusi tahfiz, pondok dan madrasah persendirian.

Bagaimanapun katanya, jabatan itu masih mengumpul data pelajar dari sekolah tidak rasmi atau yang belum berdaftar dengan kementerian untuk dimasukkan dalam program itu

Beliau menambah, proses vaksinasi itu akan dilaksanakan di 72 pusat pemberian vaksin (PPV) di seluruh Pahang.

Justeru katanya, pelajar terlibat boleh menerima suntikan vaksin di 22 PPV awam, 44 PVV institusi pendidikan, dua PPV jangkauan luar dan empat PPV klinik kesihatan yang telah ditetapkan di peringkat daerah masing-masing dengan penglibatan penuh daripada Pejabat Pendidikan Daerah serta Pejabat Kebajikan Masyarakat seluruh negeri.

"Selain pelajar, remaja orang kurang upaya (OKU), remaja di institusi pemulihan dan perlindungan serta remaja golongan rentan termasuk gelandangan tidak terkecuali daripada menjadi keutamaan dalam program imunisasi ini," katanya.

Dalam pada itu, Nor Azimi berkata, pelajar berumur 12 tahun hingga 17 tahun yang mempunyai masalah kesihatan atau komorbid sudah diberikan suntikan bermula Rabu lalu.

Ujarnya, mereka disuntik di lima buah PPV hospital di negeri ini membabitkan Hospital Tengku Ampuan Afzan Kuantan (HTAA), Hospital Sultan Haji Ahmad Shah Temerloh (HoSHAS), Hospital Pekan, Hospital Kuala Lipis dan Hospital Bentong.

“Sehingga kini, seramai 183 pelajar yang ada masalah kesihatan atau komorbid telah diberi suntikan di hospital berpakar.

“Hospital Pekan telah memberi suntikan kepada 165 pelajar dan HoSHAS pula seramai 18 pelajar ” katanya.

Beliau turut mengharapkan kerjasama ibu bapa dan penjaga untuk membenarkan anak-anak mereka menerima suntikan vaksin Covid-19.

“Melalui pertambahan bilangan pelajar mendapat vaksin tersebut, maka liputan vaksinasi Covid-19 dalam populasi negeri ini dapat dipertingkatkan sekali gus membantu mengurangkan kadar jangkitan wabak tersebut.

“Bagi pelajar yang menolak untuk menerima vaksinasi, kami di pihak kementerian sedia memberi pandangan untuk menyertai program ini manakala kaunseling akan diberikan kepada ibu bapa mereka,” katanya.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!