Salakan anjing jadi penyelamat

Anggota bomba dan penyelamat memadam kebakaran di ruang tamu rumah mangsa. - Foto Ihsan bomba
Anggota bomba dan penyelamat memadam kebakaran di ruang tamu rumah mangsa. - Foto Ihsan bomba
A
A
A
SEREMBAN - Salakan anjing menyelamatkan nyawa lima beranak dalam kebakaran di rumah teres dua tingkat mereka di Taman Desa Indah di sini.

Pegawai Operasi dari Balai Bomba dan Penyelamat Nilai, Jamaludin Latif berkata, kejadian jam 11.27 malam itu, berlaku ketika keluarga berkenaan iaitu seorang wanita bersama empat anak lelakinya berusia antara enam hingga 19 tahun sedang tidur di tingkat atas rumah berkenaan.

“Kejadian itu disedari wanita terbabit, Nurhanizah Ibrahim berusia 45 tahun, sebaik terdengar bunyi salakan anjing tanpa henti dan disusuli bunyi letupan kecil.

“Mangsa yang keluar dari bilik terkejut apabila asap sudah memenuhi ruang rumah, namun nekad meredah api di ruang tamu untuk mendapatkan bantuan,” katanya.

Menurutnya, tindakan itu menyebabkan mangsa melecur kira-kira lima peratus pada bahagian belakang badan dan muka.

Anggota bomba dan penyelamat mendukung seorang kanak-kanak yang diselamatkan dalam kebakaran di Taman Desa Indah. - Foto Ihsan bomba
Anggota bomba dan penyelamat mendukung seorang kanak-kanak yang diselamatkan dalam kebakaran di Taman Desa Indah. - Foto Ihsan bombaBeliau berkata, kesemua anaknya berjaya dibawa turun menggunakan tangga dari balkoni tingkat atas dengan dibantu oleh jiran, di mana dua daripadanya mengalami sesak nafas.

“Ketika kejadian, suami mangsa tiada di rumah. Sebaik bomba sampai, api sudah pun dipadamkan 80 peratus oleh jiran yang menyedari kejadian itu.

“Operasi itu melibatkan empat jentera dari Nilai dan Mantin dengan kekuatan 15 pegawai dan anggota,” katanya.

Artikel Berkaitan:


Sementara itu katanya, kebakaran berkenaan menyebabkan bahagian ruang tamu rumah musnah 50 peratus dan kejadian itu dipercayai berpunca daripada litar pintas.

Bagaimanapun katanya, siasatan penuh masih dilakukan termasuk kos kerugian ditanggung pemilik.