X

Kindly register in order to view this article
!

Covid-19: Contohi AS, UK turunkan kes melalui pemberian vaksin

Malaysia perlu mencontohi Amerika Syarikat dan United Kingdom yang berjaya menurunkan kes Covid-19 dengan ketara. Gambar hiasan
A
A

KUALA LUMPUR - Malaysia perlu mencontohi Amerika Syarikat dan United Kingdom yang berjaya menurunkan kes Covid-19 dengan ketara, melalui pemberian sekurang-kurangnya satu dos vaksin kepada 50 peratus rakyat mereka.

Profesor ekonomi di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Graduate School of Business (UKM-GSB), Profesor Tan Sri Noor Azlan Ghazali berkata, kedua-dua negara yang mencatat zon merah di hampir keseluruhan negara masing-masing pada awal tahun ini, sudah mencapai hampir 90 peratus zon hijau pada Khamis.

“Vaksin Covid-19 pastinya satu perkara amat penting (dalam pemulihan). Kerajaan perlu pastikan bekalan dan pengagihannya dilaksanakan dengan baik,” katanya ketika ditemu bual menerusi telefon dalam program Malaysia Petang Ini bertajuk Vaksin: Polisi Pulih Ekonomi pada Khamis.

Noor Azlan bagaimanapun berkata, pada masa ini peratus rakyat Malaysia yang mendaftarkan diri untuk vaksin masih rendah daripada sasaran dengan hanya Lembah Klang mencatat jumlah pendaftaran yang memuaskan, sedangkan beberapa negeri merekodkan pendaftaran sekitar 30 peratus.

Beliau berkata, penularan Covid-19 dapat dikawal menerusi pemberian vaksin secara meluas dan kawalan kendiri dilakukan oleh masyarakat sendiri mampu memastikan ekonomi negara dapat digerak sepantas mungkin selain mengelakkan impak yang buruk kepada ekonomi rakyat.

Katanya, kerajaan juga perlu mencari jalan untuk sekali lagi menawarkan pakej bagi membantu kumpulan yang mudah terjejas ekoran pelaksanaan prosedur operasi standard (SOP) yang ketat pada masa ini.

"Pakej bantuan kali ini boleh ditawarkan dalam dimensi berbeza selain tunai seperti cukai, sewa dan utiliti," katanya. - Bernama


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!