X

Kindly register in order to view this article
!

Pameran Arca Kreatif

A
A

Pelancongan Negeri Pulau Pinang berusaha untuk memacu industri pelancongannya dan juga memberi sorakan meriah kepada penduduknya pada bulan puasa dan Hari Raya Aidilfitri yang akan datang maka diteruskan dengan upacara pencahayaan "Pulau Pinang Membawa Dunia di Depan Anda" dengan paparan ukiran kreatif di Padang Kota Lama di Georgetown.

Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow melancarkan upacara pencahayaan pameran tersebut di sini hari ini.

Sebanyak 23 arca berskala besar menyerupai pelbagai mercu tanda dan budaya terkenal yang terdapat di negara dan wilayah seperti China, Jepun, Amerika Syarikat, England, Emiriah Arab Bersatu, India, Perancis dan Australia.

Arca kreatif ini bertujuan untuk menjalin ikatan komuniti yang lebih baik dan perpaduan sosial yang lebih kuat dalam kalangan rakyat Malaysia dengan mengakui kesatuan, kesungguhan dan ketahanan rakyatnya dalam pertempuran berterusan menentang wabak COVID-19 seterusnya memberi harapan untuk masa depan.

Ia juga bertujuan seolah-olah mengembara ke seluruh dunia berikutan sekatan perjalanan global dan masalah kesihatan mengancam untuk meredakan suasana.

Pada masa yang sama, ia juga bertujuan untuk mempromosikan lokasi tersebut sebagai pusat acara kebudayaan dan masyarakat di rantau ini.

Pameran tersebut berlangsung dari 25 April sehingga 30 Jun ini dengan kemasukan adalah percuma serta pengoperasiannya bermula dari pukul 7.30 petang hingga 12 tengah malam. - Foto Bernama


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!