X

Kindly register in order to view this article
!

Covid-19: 19 sekolah diarahkan tutup di Selangor

Gambar hiasan - Foto 123RF
A
A

SHAH ALAM - Sebanyak 19 sekolah di Selangor diarahkan tutup bermula pada Isnin ekoran kemunculan kluster pandemik Covid-19.

Menurut kenyataan Pejabat Kesihatan Daerah Petaling yang dikeluarkan hari ini sekolah yang diarahkan tutup itu adalah Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Jelutong, SMK Bandar Sri Damansara 2, SMK Damansara Jaya, SMK Seksyen 7 dan SMK USJ 23.

Turut diarahkan tutup ialah SMK Puchong, SMK Puchong Utama 1, SMK Seksyen 4 Bandar Kinrara, SMK Bandar Puncak Jalil, SMK Seksyen 20 dan SMK Puchong Perdana.

Bagi Sekolah Kebangsaan (SK) pula iaitu SK Puchong Perdana, SK Bandar Baru Sri Damansara 2, SK Bukit Kuchai, SK Bandar Sri Damansara 3, SK Bukit Jelutong dan SK USJ 20.

Selain itu, sekolah diarahkan tutup ialah Sekolah Agama Menengah Bestari Subang dan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Yuk Chai.

Pejabat Kesihatan Daerah Petaling berkata, penutupan sekolah adalah bertujuan untuk kerja-kerja pembasmian kuman dan aktiviti saringan kontak-kontak rapat.

"Pembukaan sekolah akan dimaklumkan dua hari sebelum dan pihak sekolah perlu memastikan semua kontak rapat kepada kes positif dikuarantin.

Semua kontak rapat perlu hadir untuk menjalani ujian swab atau pemberian surat kuarantin,” katanya. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!