X

Kindly register in order to view this article
!

Rabu | 20 Oktober 2021

Sektor swasta harus labur dalam inovasi, laksana pendigitalan: Mustapa

Mustapa Mohamed - Foto Bernama
A
A

KUALA LUMPUR - Sektor swasta harus melabur dalam inovasi dan pendigitalan, memanfaatkan platform digital, ekosistem dan pasar untuk meningkatkan produktiviti.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, ia termasuk melabur dalam keselamatan siber bagi mewujudkan ekosistem digital yang selamat, terjamin dan dipercayai supaya perniagaan dapat beroperasi.

"Untuk menjadi negara berpendapatan tinggi, kita perlu melakukan transformasi kepada ekonomi. Kita perlu meningkatkan bakat (pekerja berkemahiran), kita perlu mewujudkan sebuah ekosistem yang mendorong inovasi dan keusahawanan," katanya.

Mustapa berkata demikian dalam ucaptama pada sesi dialog anjuran Kuala Lumpur Business Club mengenai MyDIGITAL dan Rangka Tindakan Ekonomi Digital Malaysia.

Bulan lepas, kerajaan telah melancarkan MyDIGITAL, inisiatif nasional yang merupakan aspirasi kerajaan untuk mengubah Malaysia menjadi negara berpendapatan tinggi dipacu oleh pendigitalan dan mendahului pada peringkat serantau dalam ekonomi digital.

Sementara itu, Rangka Tindakan Ekonomi Digital Malaysia menggariskan program pemilikan, garis masa dan hasil program untuk membawa transformasi sosioekonomi negara kepada pertumbuhan mampan, bertanggungjawab dan inklusif.

Melalui MyDIGITAL, rakyat Malaysia dapat memperbaiki kehidupan mereka dalam setiap aspek melalui inisiatif yang diperkenalkan yang digariskan dalam rangka tindakan itu, kata Mustapa.

"Kejayaan rangka tindakan ini bergantung pada komitmen kerajaan, rakyat dan sektor swasta.

“Sektor swasta perlu memperkenalkan penyelesaian inovatif dalam menyelesaikan cabaran sosio-alam sekitar, melengkapkan pekerja dengan kemahiran yang diperlukan untuk mendepani transformasi dan menyertai dalam agenda memperkasakan masyarakat dan sosioekonomi.

“Kerajaan mahu ekonomi digital menyumbang ke arah pertumbuhan yang sejahtera dan mampan," katanya.

Mustapa berkata, perniagaan adalah pertumbuhan utama ekonomi digital, justeru pada tahun 2030, kerajaan mensasarkan untuk mencapai peningkatan produktiviti sebanyak 30 peratus di semua sektor di Malaysia dengan memanfaatkan teknologi digital.

"Kami mahu penggiat industri bukan hanya berperanan sebagai pengguna dan pengikut sahaja tetapi juga pencipta model perniagaan inovatif di bawah ekonomi digital," katanya. - Bernama


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!