X

Kindly register in order to view this article
!

Isnin | 25 Oktober 2021

Sultan Johor zahir dukacita isu kalimah ALLAH

3
A
A

JOHOR BAHRU - Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar menzahirkan dukacita dengan isu penggunaan kalimah ALLAH oleh orang bukan Islam.

Sultan Ibrahim Sultan Iskandar menerusi hantaran di Facebook baginda bertitah, selaku Ketua Agama Islam negeri Johor, baginda menyeru Kerajaan Persekutuan meneruskan rayuan dalam prosiding berkenaan.

Baginda bertitah akan mengarahkan Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ) mengambil tindakan yang perlu dan wajar bagi menyokong usaha rayuan ini.

"Kalimah ALLAH merupakan nama yang khusus kepada Tuhan yang disembah oleh umat Islam. Nama ALLAH ini diberi oleh diri-Nya bukan berasal daripada mana-mana akar kata tetapi kata nama khas yang merujuk kepada ALLAH Tuhan Yang Maha Esa, Tuhan yang disembah oleh umat Islam.

"Apabila timbul kembali isu penggunaan kalimah ALLAH untuk digunakan pada Tuhan yang lain daripada maksud yang sebenar, saya merasa amat dukacita kerana perkara ini boleh menimbulkan perbalahan dan persepsi yang kurang elok terhadap keharmonian Bangsa Johor yang hidup bermuafakat di dalam satu negeri.

"Adalah perlu sensitiviti umat Islam dan kesepakatan hidup berbilang kaum dan agama ini diambil kira dalam apa jua keputusan atau penghakiman kerana isu-isu sensitif ini sangat dekat di hati saya selaku Ketua Agama Islam di Negeri Johor khususnya apabila isu tersebut berkait rapat di dalam ruang sempadan agama Islam," titahnya.

Baginda menjelaskan, fatwa negeri Johor yang telah diwartakan oleh Kerajaan Johor pada 4 Jun 2009 secara jelas menyatakan bahawa penggunaan kalimah ALLAH oleh orang bukan Islam adalah tidak diharuskan, tidak dibenarkan, serta ditegah dan dilarang.

Kenyataan berhubung isu kalimah ALLAH yang dimuatnaik menerusi Facebook rasmi Sultan Ibrahim Sultan Iskandar pada Khamis.
Kenyataan berhubung isu kalimah ALLAH yang dimuatnaik menerusi Facebook rasmi Sultan Ibrahim Sultan Iskandar pada Khamis.

ARTIKEL BERKAITAN: Kerajaan fail rayuan keputusan kes kalimah ALLAH

Isu kalimah ALLAH: Berhenti sakitkan hati orang lain

Titahnya, fatwa ITU bermaksud penggunaan kalimah ALLAH oleh orang bukan Islam yang tidak bertepatan dengan maksud yang sebenarnya sebagaimana ajaran agama Islam adalah sama sekali tidak boleh dan tidak dibenarkan.

"Ia selaras dengan Firman Allah SWT dalam surah Taha ayat 14 yang bermaksud: “Sesungguhnya Akulah Allah; tiada Tuhan melainkan Aku; oleh itu, sembahlah akan Daku, dan dirikanlah solat untuk mengingati Daku”.

"Di negeri Johor, kita juga mempunyai Enakmen Kawalan dan Sekatan Pengembangan Agama-Agama Bukan Islam 1991 yang melarang penggunaan kalimah-kalimah yang dikhususkan secara eksklusif untuk umat Islam dan tidak boleh digunakan oleh orang bukan Islam kecuali dalam keadaan-keadaan yang dibenarkan oleh perundangan," titahnya.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!