Covid-19: KKM dapat lebih 10,000 perjawatan baharu

Dr Adham Baba
Dr Adham Baba
A
A
A

KUALA LUMPUR - Kementerian Kesihatan (KKM) mendapat kelulusan bagi sejumlah 10,675 perjawatan baharu secara berfasa menerusi 'trade-off' (tukar ganti) jawatan KKM dan kementerian lain, bagi memenuhi keperluan membendung pandemik Covid-19 bagi tahun 2020 dan 2021.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba berkata berikutan pelaksanaan dasar kawalan saiz (rightsizing) dalam perkhidmatan awam sejak 2015, perjawatan tetap tidak lagi dipertimbangkan melainkan dilaksanakan secara tukar ganti.

"Namun, berdasarkan permohonan pada 2019, KKM telah mendapat kelulusan bagi sejumlah perjawatan baharu secara berfasa menerusi 'trade-off' jawatan dari KKM dan kementerian-kementerian lain," katanya ketika merasmikan forum secara maya Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) dan Bahagian Pelatih, Pegawai Perubatan dan Pakar Perubatan (SHCOMOS) 2021 di sini, hari ini.

Beliau berkata KKM kini mempunyai 252,911 petugas tetap dan lebih 40,000 petugas kontrak meliputi pelbagai skim perkhidmatan dengan sebahagiannya dilantik bagi memenuhi syarat latihan siswazah dan khidmat wajib, manakala sebahagian lagi bagi memenuhi keperluan membendung Covid-19.

Katanya, KKM membelanjakan lebih RM17 bilion atau 63 peratus daripada perbelanjaan mengurus tahunan kementerian bagi pembayaran gaji kepada petugas kesihatan, lebih tinggi berbanding negara-negara lain di dunia.

Dr Adham berkata, ia tidak termasuk bayaran elaun lain yang dituntut seperti bayaran lebih masa dan elaun kerana tugasan rasmi lain.

"Sebagai contoh, daripada 18 negara di Eropah yang diteliti, purata jumlah tanggungan gaji di negara itu adalah sekitar 42.3 peratus daripada bajet kesihatan yang diluluskan, manakala daripada 64 negara di dunia yang diteliti, purata tanggungan gaji adalah sekitar 42.2 peratus," katanya.

Justeru, beliau memohon kefahaman semua pihak khususnya mengenai kekangan KKM dari segi perjawatan tambahan dan peruntukan kewangan kerana kementerian lain juga memerlukan sumber manusia serta peruntukan yang perlu dipertimbang kerajaan berdasarkan kepada keupayaan semasa.

Artikel Berkaitan:

Bagaimanapun, Dr Adham memaklumkan KKM mengemukakan permohonan tambahan perjawatan tetap dari semasa ke semasa mengambil kira keperluan perkhidmatan di fasiliti baharu, naik taraf dan fasiliti sedia ada.

Beliau berkata kementeriannya juga bercadang memohon pelantikan secara kontrak untuk tempoh yang lebih lama, dan perkara itu dalam penelitian di peringkat akhir sebelum dibawa untuk pertimbangan kerajaan.

Sementara itu, Dr Adham berkata kementerian kewangan telah bersetuju melanjutkan tempoh kontrak pegawai perubatan, pergigian dan farmasi yang akan tamat kontrak pada pertengahan tahun ini di mana tawaran tersebut akan dibuat kepada pegawai oleh KKM. - Bernama

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!