X

Kindly register in order to view this article
!

Aktiviti perikanan kecil-kecilan dibenarkan bersyarat: Ismail Sabri

Gambar hiasan
A
A

KUALA LUMPUR - [DIKEMAS KINI] Individu yang terlibat dengan aktiviti perikanan secara kecil-kecilan boleh meneruskan aktiviti mereka sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dengan syarat mendapat kebenaran polis.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, walaupun sektor berkenaan sememangnya dibenarkan beroperasi sejak fasa awal pelaksanaan PKP lagi, namun beliau faham terdapat kekangan untuk individu yang menjalankan aktiviti berkenaan secara kecil-kecilan bergerak kerana tiada surat dari majikan.

“Saya faham kalau syarikat besar, mereka mempunyai nama syarikat serta pekerja dan boleh keluarkan surat kebenaran majikan, (tapi) ini yang kecil-kecilan ini, misalnya guna perahu atau memelihara kupang, menangkap ikan, menjaring, menjala dan sebagainya.

“Jadi saya telah bincang dengan Timbalan Ketua Polis Negara bagi membantu mereka yang terlibat dengan perikanan kecil-kecilan ini, supaya mereka berjumpa dengan polis untuk dapatkan kebenaran, sama ada di balai polis terdekat atau pondok-pondok polis,” katanya dalam sidang akhbar berhubung PKP pada Selasa.

Sementara itu beliau berkata, sidang khas Majlis Keselamatan Negara juga bersetuju mewajibkan penggunaan aplikasi MySejahtera di kawasan yang mempunyai capaian internet yang luas bagi memudahkan pengesanan kontak jangkitan Covid-19.

Katanya, arahan berkenaan berkuat kuasa serta merta, namun kelonggaran untuk menggunakan kaedah secara manual dibenarkan bagi kawasan pedalaman dan kampung yang tidak mempunyai capaian internet.

“Saya faham ramai tak mahu isi informasi butiran diri secara betul apabila menggunakan kaedah secara manual. Saya ingin tegaskan di sini bahawa tujuan dapatkan butiran itu kerana jika ada kes berkaitan Covid-19 di premis yang mereka masuki, lebih mudah Kementerian Kesihatan (KKM) kesan mereka,” katanya.

Aplikasi pintar MySejahtera telah dilancarkan oleh Kerajaan pada 20 April lepas bagi membantu dalam pengawasan penularan wabak Covid-19 di dalam negara, dengan membolehkan pengguna melaksanakan penilaian kesihatan kendiri selain membantu KKM mendapat maklumat awal untuk mengambil tindakan yang cepat dan berkesan.

KKM sebelum ini juga memaklumkan maklumat peribadi pengguna yang dikumpulkan dilindungi oleh “Akta Perlindungan Data Peribadi 2010” dengan data check-in yang dikumpulkan akan diarkibkan selepas 30 hari dan akan dihapuskan selepas 90 hari.

Sementara itu, Ismail Sabri menegaskan kelab malam, pusat hiburan dan pusat karaoke hiburan masih tidak dibenarkan beroperasi sehingga kini.

Ini susulan tular di media sosial mengenai prosedur operasi standard (SOP) kononnya dipapar laman web Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang membenarkan pengusaha pub dan kelab malam beroperasi dari jam 6 pagi hingga 10 malam.

Mengenai cadangan menaikkan nilai kompaun hukuman bagi kesalahan ingkar SOP PKP, Ismail Sabri berkata, Jabatan Peguam Negara sedang menyiapkan ordinan berhubung hukuman lebih berat bagi pelanggaran SOP Covid-19.

Dalam pada itu, Ismail Sabri berkata, Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan 745 individu kerana kesalahan ingkar SOP pada Isnin, dengan 701 individu dikompaun, 41 direman dan tiga dijamin.

Beliau yang juga Menteri Pertahanan berkata, tiga pendatang asing tanpa izin ditahan dan enam kenderaan darat dirampas dalam Op Benteng yang diadakan di seluruh negara, pada Isnin. - Bernama


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!