Rahsia remaja hidup mewah terbongkar

Sheik Azhar melihat kereta mewah model BWM 630i M-Sport dua pintu yang dipercayai milik suspek berusia 18 tahun hasil kegiatan jual beli dadah.
Sheik Azhar melihat kereta mewah model BWM 630i M-Sport dua pintu yang dipercayai milik suspek berusia 18 tahun hasil kegiatan jual beli dadah.
A
A
A

KOTA BHARU - [DIKEMAS KINI] Rahsia kehidupan mewah seorang remaja berusia 18 tahun dan bapanya yang bekerja sebagai penjual besi buruk di Tanah Merah terbongkar susulan mereka ditahan polis pada Rabu kerana dipercayai terbabit dalam kegiatan mengedar dadah.

Dua beranak itu yang masing-masing berusia 18 tahun dan 60 tahun mengamalkan gaya hidup mewah antaranya remaja berkenaan memiliki sebuah kereta model BWM 630i M-Sport dua pintu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Kelantan, Asisten Komisioner Sheik Azhar Sheik Omar berkata, remaja itu dan bapanya antara lima individu yang ditahan polis pada Rabu kerana dipercayai terbabit dalam kegiatan mengedar dadah.

Tiga lagi suspek dipercayai rakan mereka dalam kegiatan itu masing-masing berusia 22, 25, serta 28 tahun.

"Dua serbuan berasingan dilakukan oleh pasukan Narkotik Kelantan dengan dibantu polis Tanah Merah pada jam 3.45 petang dan 4.30 petang. Dalam serbuan pertama, polis terlebih dahulu menahan tiga ahli kumpulan itu yang berada di tepi jalan di Kampung Tok Che Dol, Tanah Merah dan mendapati seorang daripada suspek menggenggam empat paket plastik dipercayai berisi 800 pil kuda dianggarkan bernilai RM8,000.

“Sejam selepas itu, polis menyerbu pula sebuah rumah di alamat RPK Gual Ipoh, Tanah Merah dan menahan remaja tersebut bersama bapanya. Mereka membawa polis ke satu kawasan semak berhampiran iaitu tempat menyembunyikan botol mengandungi dadah dipercayai pil kuda, syabu dan heroin dianggarkan bernilai RM112,000,” katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kelantan di sini pada Khamis.

Mengulas lanjut, beliau berkata, pemilikan kereta mewah berkenaan dipercayai hasil kegiatan jual beli dadah kumpulan tersebut yang aktif di sekitar daerah Tanah Merah sejak awal tahun lalu.

“Selainnya, polis juga menyita lima motosikal pelbagai jenis, dua kereta iaitu jenis Proton Satria dan Perodua MyVi serta wang tunai RM829.

Artikel Berkaitan:

“Jumlah sitaan bernilai RM 203,829 manakala rampasan dadah berjumlah RM120,000 menjadikan keseluruhan rampasan berjumlah RM RM323,829,” katanya.

Beliau berkata, ujian urin tiga suspek didapati positif dadah jenis methamphetamine manakala dua beranak tersebut pula negatif.

Tambahnya, kesemua mereka mempunyai rekod lampau membabitkan kesalahan jenayah dan dadah.

“Mereka ditahan reman selama tujuh hari bermula pada Khamis sehingga Rabu depan. Kes disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 yang memperuntukkan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan,” kata beliau lagi.