X

Kindly register in order to view this article
!

Ahad | 26 Jun 2022

TTS tidak terima maklumat kebenaran khas rombongan Ebit Lew

Ebit Lew sedih misi bantuan bagi pembinaan sekolah terpaksa ditangguhkan susulan beliau tidak dibenarkan kembali ke pulau-pulau Semporna termasuk bantuan perlu dihentikan. - Foto FB Ebit Lew
A
A

KOTA KINABALU - Taman-Taman Sabah (TTS) tidak menerima makluman awal daripada rombongan pendakwah bebas, Ebit Lew untuk kebenaran khas memasuki kawasan Taman Marin Tun Sakaran, Semporna.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan menerusi Facebook TTS pada Rabu, seperti yang telah dimaklumkan di media sosial pada 12 Januari lalu bahawa seluruh kawasan TTS ditutup sementara kepada orang awam bermula 13 Januari 2021 selaras dengan arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

"Rombongan Ebit merupakan rombongan orang awam yang tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) PKP dan pada masa yang sama pihak TTS tidak menerima makluman awal untuk kebenaran khas memasuki kawasan Taman Marin Tun Sakaran, Semporna.

"Selain itu, pembinaan struktur bangunan di dalam kawasan Taman Marin Tun Sakaran juga tertakluk kepada prosedur dan garis panduan yang telah ditetapkan.

"Perkara ini berkaitan dengan kepentingan komuniti penuntut hak waris di pulau-pulau ini seperti yang terkandung dalam Surat Pewartaan Taman Marin Tun Sakaran tahun 2004," kata kenyataan itu.

ARTIKEL BERKAITAN: 'Syukur, 490 penduduk Bajau Laut peluk Islam'

Ebit Lew pilu misi bantuan terpaksa dihentikan

Tiada arahan polis, ESSCom henti program Ebit Lew

Kenyataan itu turut berkata, pihak TTS membenarkan rombongan Ebit memasuki kawasan Taman Marin Tun Sakaran hanya setelah mendapat makluman daripada pihak Majlis Keselamatan Negara (MKN).

"Pihak TTS sangat menyokong usaha murni bantuan prihatin yang disalurkan kepada komuniti di dalam semua Taman di seluruh Sabah.

Kawasan Taman Marin Tun Sakaran, Semporna ditutup sementara kepada orang awam bermula 13 Januari 2021 selaras dengan arahan PKP.
Kawasan Taman Marin Tun Sakaran, Semporna ditutup sementara kepada orang awam bermula 13 Januari 2021 selaras dengan arahan PKP.

"Kebenaran khas diperlukan untuk memasuki mana-mana kawasan Taman yang kini ditutup kepada orang awam sepanjang tempoh PKP," katanya.

Menurut kenyataan itu lagi, pihak pengurusan TTS juga amat menghargai pendirian dan ketegasan pegawai dan renjer Taman di Taman Marin Tun Sakaran yang berdedikasi dalam melaksanakan tugas mereka melindungi kawasan Taman yang kini dalam fasa rekuperasi atau kerehatan daripada gangguan pelancong dan pelawat taman.

"Perlindungan dan pemuliharaan alam semulajadi taman di seluruh TTS akan tetap diteruskan termasuk semasa tempoh Pelaksanaan PKP pandemik Covid-19 dan tempoh perintah berkurung di seluruh negara," katanya.

Terdahulu, pihak TTS mengeluarkan kenyataan itu susulan daripada aduan dan kenyataan yang dimuat naik dalam media sosial bernama Ebit Liew pada Selasa dan pihak TTS mendapati kawasan pulau-pulau di Semporna yang dimaksudkan oleh beliau adalah kawasan Taman Marin Tun Sakaran, Semporna.

Ebit dalam satu kenyataan yang dimuat naik dalam Facebooknya mendakwa tidak dibenarkan masuk ke pulau-pulau di Semporna dan diminta untuk menghentikan bantuan selain memaklumkan bahawa beliau boleh dikenakan hukuman denda RM100,000 atau penjara tiga tahun.


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!