X

Kindly register in order to view this article
!

PKP: Aktiviti ekonomi dibenarkan dengan had waktu

Penjaja tepi jalan dibenarkan dengan waktu operasi antara 6 pagi hingga 8 malam sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).
A
A

KUALA LUMPUR - Sebahagian aktiviti ekonomi dibenarkan beroperasi sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang akan bermula pada 12.01 tengah malam ini dengan waktu operasi antara 6 pagi hingga 8 malam, kecuali bagi aktiviti tertentu.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ini termasuk restoran, kedai makan, penjaja tepi jalan dan beredar serta medan selera namun tidak boleh makan di premis berkenaan kerana hanya penghantaran, pembungkusan dan pandu lalu dibenarkan.

Beliau berkata, selain itu, kiosk, kedai runcit, kedai serbaneka dan kedai keperluan harian, dobi kecuali dobi layan diri dibenarkan dibuka dengan had waktu yang sama.

"Pasar harian dan pasar tani boleh beroperasi dari 7 pagi hingga 2 petang manakala pasar borong dari 12.01 tengah malam hingga 6 pagi dan 11 pagi hingga 4 petang,” katanya pada sidang akhbar perkembangan PKP di sini pada Selasa.

Penguatkuasaan semula PKP itu, yang melibatkan Pulau Pinang, Selangor, Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya serta Labuan), Melaka, Johor dan Sabah untuk tempoh 14 hari hingga 26 Januari ini, telah diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Isnin.

Enam lagi negeri iaitu Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu serta Kelantan dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) manakala Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dilaksanakan di Perlis dan Sarawak untuk tempoh sama.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata, stesen minyak dibenar beroperasi dari 6 pagi sehingga 10 malam kecuali yang berada di lebuh raya dibenarkan beroperasi 24 jam.

Katanya, hospital dan klinik pula dibenarkan beroperasi 24 jam manakala farmasi hanya dari 6 pagi hingga 8 malam.

Beliau berkata, pergerakan di kawasan PKP hanya dibenarkan dalam radius 10 kilometer dengan dua orang di dalam sebuah kereta kecuali mereka yang perlu mendapatkan perkhidmatan perubatan di mana maksimum tiga orang sebuah kereta selain dibenarkan keluar daripada had radius.

Mengulas mengenai kebenaran membuka pusat asuhan kanak-kanak, taska, tadika dan tabika sepanjang PKP, Ismail Sabri berkata, keputusan itu diambil selepas mendapat laporan bahawa ibu bapa menghadapi kesukaran kerana pejabat perkhidmatan awam serta swasta masih dibuka.

“Ini akan sukarkan ibu bapa untuk bekerja kalau anak-anak tidak dapat dihantar dan kita sebenarnya kenakan SOP sangat ketat kepada ibu bapa yang hantar (anak) ke situ dan juga sewaktu kanak-kanak berada di tempat-tempat ini, SOP sangat ketat perlu dilaksana pengusaha,” katanya. - Bernama

ARTIKEL BERKAITAN: PKP 2.0 libatkan enam negeri mulai 13 Januari


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!