BAGAI sudah dijangka, dua nama yang tidak asing dalam arena bola sepak negara, penjaga gol kebangsaan Khairul Fahmi Che Mat dan jurulatih Harimau Muda, Ong Kim Swee dinobat sebagai Atlet Lelaki Berpasukan Pilihan dan Jurulatih Pilihan pada Majlis Anugerah Astro Arena 2012, di Kuala Lumpur, semalam.

Khairul Fahmi dengan nama jolokan Apex mendapat undian tertinggi dengan 76 peratus menewaskan empat pesaing lain Bryan Nickson Lomas (Terjun), Adrian Ang (Bowling), Cheng Chu Sian (Memanah) dan Mazli Ikmar Mohd Nor (Hoki).

Bukan setakat itu sahaja, bola sepak sekali lagi terbukti sukan pilihan apabila pemain termuda dalam skuad Olimpik negara Mohd Nazmi Faiz Mansor diangkat sebagai Atlet Muda Pilihan, selain aksi final Sukan Sea 2011 antara Malaysia menentang Indonesia menjadi Perlawanan Pilihan orang ramai.

Menambah manis rentetan kejayaan pelumba basikal negara, calon Olahragawati Kebangsaan 2001 Nur Fatehah Mustapha menerima Anugerah Wanita Berpasukan Pilihan dengan undian 39 peratus.

Senarai penerima anugerah tahun ini turut menyaksikan penambahan tiga lagi anugerah iaitu Jurulatih Pilihan, Blog Sukan Pilihan dan Perlawanan Pilihan.

Blog Sukan Pilihan memilih Suarasukan1mas yang banyak membincangkan dan memaparkan topik sukan tempatan terutama sukan bola sepak negara oleh pemiliknya Muhd Aiman Aminul Abdullah yang meraih undian 58 peratus.

Sementara atlet lompat tinggi kebangasaan Lee Hup Wei merangkul Anugerah Kebangkitan Pilihan dengan undian sebanyak 51 peratus.

 

Senarai pemenang Anugerah Astro Arena 2012
 

Atlet Lelaki Berpasukan - Khairul Fahmi Che Mat (76 %)

Atlet Wanita Berpasukan - Nur Fatehah Mustapha (39 %)

Atlet Muda Pilihan - Mohd Nazmi Faiz Mansor (60%)

Kebangkitan Pilihan - Lee Hup Wei (51%)

Jurulatih Pilihan - Ong Kim Swee (65%)

Blog Sukan Pilihan - Suarasukan1mas (Muhd Aiman Aminul Abdullah) (58%)

Perlawanan Pilihan - (Final Bola Sepak Sukan Sea 2011) - Malaysia mln Indonesia (62%)

Meja Sukan Pilihan - Harian Metro (35%)
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SELEPAS semusim berkelana bersama pasukan jiran tetangga, bekas pemain sayap kebangsaan, Ashari Shamsuddin akhirnya pulang ke negeri kelahirannya setelah menandatangani kontrak bersama pasukan Terengganu FC I (TFC I) di pejabat Persatuan Bolasepak Negeri Terengganu (PBSNT) di Kuala Terengganu.
  • BEKAS penyerang import Universiti Teknologi Mara (UiTM) FC, Akanni-Sunday Wasiu tekad untuk memberikan aksi terbaik dalam membantu pasukan baharunya, Terengganu FC (TFC) II memburu kejuaraan Liga Perdana musim depan.
  • MENTERI Muda Belia dan Sukan Sarawak, Datuk Snowdan Lawan kecewa dengan keputusan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) menggugurkan tiga acara sukan teras (sepak takraw, angkat berat dan taekwondo) daripada senarai utama acara untuk dipertandingkan pada Sukan Malaysia (Sukma) 2018 di Perak.
  • SELEPAS lebih seminggu menjalani latihan, skuad TFC II kini mula membentuk kombinasi pasukan terutamanya dalam kalangan pemain muda bagi mengharungi saingan Liga Perdana musim depan.
  • RATU skuasy negara Datuk Nicol Ann David mempamerkan aksi cemerlang dengan menempatkan diri dalam kalangan lapan pemain terbaik selepas mara ke pusingan suku akhir Kejohanan Skuasy Dunia 2017 di Manchester, England, semalam (awal pagi waktu Malaysia).