PETALING JAYA - Pakatan Rakyat (PR) mendakwa pendirian pihaknya mengenai pelaksanaan hukum hudud tidak pernah berubah, sebaliknya Barisan Nasional (BN) khususnya MIC cuba menjadikannya isu sekarang bagi meraih undi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

PR sekali lagi menegaskan bahawa pihaknya akan membuat keputusan mengenai hudud jika menerima persetujuan semua pihak.

Sehubungan itu, Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli berkata, MIC cuba menimbulkan 'kekecohan' dan salah faham di kalangan pengundi memandangkan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) bakal diadakan tidak lama lagi.

Keanggotaan PR terdiri daripada PKR, DAP dan Pas.

Rafizi membalas kenyataan Setiausaha Agung MIC, S. Murugessan menyatakan PR harus menyatakan pendirian mereka mengenai pelaksanaan hukum hudud dengan jelas bagi pengundi membuat penilaian dan pendirian.

“Pihak BN mahupun MIC sendiri tidak pernah memandang serius isu hudud ini, mengapa baru sekarang mereka timbulkan isu ini?” soal Rafizi.

“Ini jelas menunjukkan teori yang MIC gunakan mengenai isu hudud ini adalah cubaan untuk meraih undi kaum masyarakat India,” kata beliau.

Rafizi juga berkata, keputusan untuk melaksanakan hudud merupakan satu keputusan penting yang perlu difikirkan bersama.

“Pihak kami tidak akan gentar mengenai isu ini kerana sejak 2008, sokongan rakyat terhadap PR dan PKR terus meningkat,” jelas beliau lagi.

Malah katanya, rakyat kini semakin memahami dan bijak berfikir untuk membuat keputusan dan pihaknya tidak akan berasa tergugat dengan isu yang ditimbulkan MIC.

“Buktinya, kaum India merupakan kaum yang kedua terbesar keahlian dalam PKR. (Kira-kira) 25 peratus merupakan keahlian di kalangan kaum India manakala Melayu 60 peratus dan selebihnya kaum Cina,” katanya lagi.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PETALING JAYA - "Saya isytiharkan bahawa saya bersama sahabat saya mengambil keputusan untuk bersama PKR," kata bekas Ketua Wira Perkasa Malaysia, Irwan Fahmi Ideris.
  • PETALING JAYA - Pengerusi Pakatan Harapan (Harapan), Tun Dr Mahathir Mohamad memaklumkan keputusan memulangkan pingat darjah kebesaran yang dianugerahkan Istana Selangor dibuat kerana beliau dianggap tidak layak lagi untuk memilikinya.
  • PETALING JAYA - Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad memberi reaksi spontan mengenai kenyataan Ketua Bahagian Umno Sungai Besar, Datuk Seri Jamal Yunos yang meminta beliau meninggalkan Selangor.
  • PETALING JAYA - Pakatan Harapan (Harapan) belum membuat sebarang keputusan berhubung calon perdana menteri sekiranya mereka menang pada PRU 14.
  • PETALING JAYA - Koordinator Deklarasi Rakyat, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan berikrar akan memastikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ditangkap satu hari nanti.