KOTA BHARU - Pas menafikan tindakan mengambil alih Wisma Tok Guru di Pendek di sini dibuat kerana dendam.

Sebaliknya, Setiausaha Pas Kelantan, Datuk Che Abdullah  Mat Nawi berkata, usaha itu dibuat kerana  sejak sekian lama tanah tersebut adalah milik  Pas  termasuk usaha ahlinya  membina bangunan tersebut.

Beliau dalam masa yang mahu Datuk Husam Musa membuktikkan sekiranya bangunan itu dibina menggunakan  wang peribadinya.

"Kita mahu Husam memperincikan dari mana wang untuk membina bangunan itu, kita yakin ia dibayar orang Pas.

Beliau berkata demikian ketika ditanya dakwaan Husam mengatakan tindakan Pas membeli  bangunan Wisma Tok Guru kerana unsur dendam dan konspirasi.

Mengulas dakwaan mengatakan tanah yang dibeli itu adalah tanah pusaka, Che Abdullah yang juga exco Pertanian, Bio Teknologi dan Teknologi Hijau Kelantan menafikan perkara itu kerana pemiliknya adalah, Harifah  Dolah isteri kepada bekas pemimpin Allahyarham Datuk  Ahmad Rosli Ibrahim.

"Mungkin istrerinya tahu cerita sebenar, bagunan itu milik Pas,  oleh sebab itu beliau tidak  ada masalah untuk menjualnya.

"Surat  amanah dikeluarkan (allahyarham) mengatakan Husam berhak ke atas tanah itu juga  sudah tidak sah, mengikut undang-undang penama dalam geran sahaja yang  berhak bertindak," katanya.

Ditanya adakah Kerajaan Kelantan akan mengambil tindakan tegas sekiranya Husam berdegil keluar dari bagunan tersebut, Che Abdullah berkata, Pas akan membiarkan rakyat yang menilai tindakan pemimpin itu.

Beliau berkata, tindakan 'keras kepala' itu hanya menyebabkan rakyat akan lebih mengenali perangai pemimpin tersebut.

"Sekiranya dibawa ke mahkamah sekalipun , kita yakin keputusan berpihak kepada Pas kerana jelas dan bukti bangunan itu milik Pas," katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KOTA BHARU - Jika benar mahu menumbangkan Pas, Datuk Husam Musa tidak perlu mencalonkan orang lain untuk bertanding di kerusi Dun Panchor, yang kini digalas Naib Presiden Pas, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.
  • AMPANG - Seramai 547 ahli Umno dan Pas telah mengambil keputusan untuk meninggalkan parti tersebut dan menyertai Bersatu Bahagian Ampang.
  • KUALA TERENGGANU - Beberapa wakil rakyat khususnya dari BN dan Pas yang tidak sehaluan dengan parti masing-masing dijangka akan menyertai Pakatan Harapan menjelang PRU14.
  • SHAH ALAM - Pas menyifatkan wujud sesetengah pihak yang pada dasarnya sebagai musuh politik dan aliran pemikiran tetapi sanggup bersatu demi menyerang Islam dan umatnya.
  • KOTA BHARU - Pas secara sinis menjelaskan tindakan Adun Anak Bukit, Amiruddin Hamzah yang bertindak keluar parti dilihat lebih 'jantan' berbanding dengan Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar.