LONDON - Apabila seorang pelakon komedi genius era 1920-an hingga 1940-an mencetuskan fenomena di seluruh dunia, ia menjadi satu kebanggaan kepada Britain.

Tetapi, kini identiti sebenar Charlie Chaplin @ Israel Thornstein mula dipersoalkan selepas perisik negara itu, M15 gagal membongkar maklumat peribadinya termasuk nama sebenar dan negara asal kelahirannya.

Teka-teki mula timbul selepas pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) mempersoalkan latar belakang pelakon mimik era filem bisu hitam putih tersebut yang telah meninggalkan negara itu pada 1952 selepas disyaki terlibat dengan rangkaian komunis.

Menurut beberapa dokumen awal, Chaplin dilahirkan pada 16 April 1889 di East Street, Walworth tetapi menerusi penemuan sijil kelahirannya di Somerset House di London, M15 merumuskan bahawa dia mungkin bukan berasal dari Britain kerana nama pada dokumen tersebut juga tidak sama seperti yang diketahui umum.

Hasil siasatan perisik M16 juga gagal mengesan tempat kelahiran sebenar Chaplin tetapi maklumat yang didedahkan oleh Arkib Kebangsaan menunjukkan pelakon yang meninggal dunia pada 1977 itu mungkin berasal dari Rusia kerana dia pernah menyatakan ‘mahu kembali semula ke Moscow’.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • LONDON - BRITAIN. Satu letupan dilaporkan berlaku di dalam sebuah kereta api bawah tanah di sini, semalam.
  • LONDON - BRITAIN. Kumpulan hak asasi manusia, Amnesty International telah mengeluarkan imej satelit menunjukkan 'tindakan dirancang' untuk membakar kampung penduduk Rohingya di barat Myanmar.
  • LONDON - BRITAIN. Polis Metropolitan London akan menyiasat insiden letupan di sebuah stesen kereta api bawah tanah Parsons Green di barat bandar itu sebagai kejadian pengganas.
  • LONDON - BRITAIN. Satu langkah baharu untuk memerangi keganasan telah dilaksanakan di jalan utama di ibu negara Britain walaupun beberapa penganalisis mendakwa ia mungkin tidak dapat menghalang semua serangan.
  • LONDON - BRITAIN. Pemenang Hadiah Nobel Keamanan Malala Yousafzai menyeru masyarakat global campur tangan untuk melindungi minoriti Muslim Myanmar dan menggesa pemimpin negara itu Aung San Suu Kyi untuk bercakap untuk Rohingya.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.