BALING - Seorang penunggang motosikal terkejut apabila jalan dilaluinya dihalang seekor ular Sawa sepanjang enam meter dipercayai kerana kekenyangan, semalam.

Syahrul Azwan Ahmad, 26,berkata, ular itu ditemui di tengah jalan Kampung Bukit Kuala Kuang ketika dia dalam perjalanan ke rumah seorang rakannya sekitar jam 11 malam.

"Waktu itu saya menunggang motosikal dari kampung Padang Dan untuk ke rumah kawan, sedang dalam perjalanan tiba-tiba seekor ular kelihatan di tengah-tengah jalan.

"Saya terpaksa memberhentikan motosikal kerana takut untuk teruskan perjalanan, risau juga jika ular itu bertindak agresif," katanya .

Menurutnya, dia segera menghubungi Angkatan Pertahanan Awam ( APM) Baling dan rakan lain bagi mendapatkan bantuan.

"Saya ambil keputusan untuk tunggu di situ sebelum rakan-rakan lain tiba 10 minit kemudian.Selepas itu ular itu diikat dengan tali bagi mengelakkan ia menjalar ke dalam semak. Ular itu akhirnya diserahkan kepada APM Baling,"katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA KRAI - Hasrat seorang lelaki yang ingin menghantar anaknya ke tabika terbantut apabila dikejutkan dengan penemuan ular sawa seberat 35 kilogram di dalam bahagian enjin kereta.
  • JELI - Misteri kehilangan kucing yang menjadi tanda tanya sebelum ini terjawab selepas tertangkapnya seekor ular sawa batik di pekarangan rumahnya.
  • KUALA LIPIS - Dua buah keluarga di Taman Muhibah Batu 4 di sini digemparkan dengan penemuan seekor ular sawa batik sepanjang kira-kira tiga meter dan seberat 30 kilogram di atas siling kediaman mereka jam 5 petang semalam.
  • KOTA BHARU - Penduduk di dua kawasan termasuk di Kampung Gaung dan Jalan Seri Cemerlang di sini dikejutkan dengan kehadiran ular sawa batik di kawasan kediaman yang masing-masing mempunyai berat sekitar 90 kilogram dan 70 kilogram dalam kejadian berasingan di sini hari ini dan semalam.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.