BALING - Seorang penunggang motosikal terkejut apabila jalan dilaluinya dihalang seekor ular Sawa sepanjang enam meter dipercayai kerana kekenyangan, semalam.

Syahrul Azwan Ahmad, 26,berkata, ular itu ditemui di tengah jalan Kampung Bukit Kuala Kuang ketika dia dalam perjalanan ke rumah seorang rakannya sekitar jam 11 malam.

"Waktu itu saya menunggang motosikal dari kampung Padang Dan untuk ke rumah kawan, sedang dalam perjalanan tiba-tiba seekor ular kelihatan di tengah-tengah jalan.

"Saya terpaksa memberhentikan motosikal kerana takut untuk teruskan perjalanan, risau juga jika ular itu bertindak agresif," katanya .

Menurutnya, dia segera menghubungi Angkatan Pertahanan Awam ( APM) Baling dan rakan lain bagi mendapatkan bantuan.

"Saya ambil keputusan untuk tunggu di situ sebelum rakan-rakan lain tiba 10 minit kemudian.Selepas itu ular itu diikat dengan tali bagi mengelakkan ia menjalar ke dalam semak. Ular itu akhirnya diserahkan kepada APM Baling,"katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KAMUNTING - Ular sawa biasanya membelit, namun lain ceritanya dalam satu kejadian, di sini semalam, apabila reptilia sepanjang 3 meter itu menggigit seorang kontraktor pembinaan jalan hingga mendatangkan kecederaan.
  • TELUK INTAN - Sepasang suami isteri warga emas terkejut melihat seekor ular sawa meniti kabel elektrik menuju ke rumah mereka awal pagi tadi.
  • BUKIT KAYU HITAM - Anggota Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Kubang Pasu berjaya menangkap seekor ular sawa sepanjang 4.9 meter dipercayai menelan seekor kambing di Kampung Padung, di sini, malam tadi.
  • KLANG - Seekor ular sawa seberat 40 kilogram ditangkap selepas ditemui sekitar jambatan dekat Jalan Tun Sambathan, Andalas di sini, petang semalam.
  • SHAH ALAM - Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) berjaya menangkap seekor ular sawa batik sepanjang empat meter dengan berat 30 kilogram di Seksyen U5, hari ini.