PULAU TIOMAN - Leges Divers bersama Jabatan Taman Laut Malaysia (JTLM) Pahang berjaya mencipta sejarah dengan menanam 4824 terumbu karang dalam tempoh 1 jam di Kampung Salang, Pulau Tioman, hari ini.

Jumlah itu lebih tinggi berbanding yang disasarkan pada peringkat awal iaitu sebanyak 4680 terumbu karang dengan 65 rangka PVC dan memecahkan Malaysia Book Of Records (MBR).

Pengarah JTLM Pahang, Mohd Fazli Long, berkata, rekod terdahulu yang pernah dibuat adalah pada Januari 2014 selepas Lembaga Hasil Dalam Negeri berjaya menanam sebanyak 3040 terumbu karang di Pulau Manukan, Sabah.

"Sebanyak 67 rangka PVC telah digunakan dengan setiap satu rangka akan ditanam 72 terumbu karang dengan jumlah keseluruhan terumbu karang sebanyak 4824 melibatkan 153 penyelam skuba.

"Program ini mendapat sokongan dan kerjasama yang erat daripada pelbagai agensi kerajaan mahupun NGO serta penglibatan para belia selain liputan media yang banyak membantu sekali gus memberi kesedaran kepada masyarakat," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Program Restorasi Karang Peringkat Kebangsaan itu turut mendapat kerjasama daripada Jabatan Laut Malaysia, Kementerian Komunikasi Dan Multimedia Malaysia (KKMM), Reef Check Malaysia, Berudu Diver, Redtech Offshore, Berjaya, iM4U dan banyak lagi.

Sementara itu, Pengarah Program Leges Divers, Rysha Mustaffa, berkata, peranan belia adalah untuk membentuk masa depan negara menjelang 2050 dengan memberikan sumbangan tenaga dan penglibatan secara langsung menerusi aktiviti-aktiviti seperti yang dianjurkan bersama JTLM Pahang.

"Kita harap program sebegini dapat membuka mata pelbagai pihak dalam usaha memantau pertumbuhan karang laut di perairan negara selain menjaga ekosistem dan seterusnya meningkatkan ekonomi penduduk setempat.

"Usaha sebegini juga dapat mewujudkan kawasan selam skuba baharu agar aktiviti pelancongan di sini dapat ditingkatkan dan melahirkan “Reef Ambassadors” di kalangan penyelam skuba golongan muda," katanya.

Menuru Rysha, program itu turut disertai pelancong asing dan ia merupakan petunjuk yang positif serta berharap cerita mengenai program itu akan disampaikan kepada kenalan di negara mereka yang secara tidak langsung menarik lebih ramai pelancong ke Pulau Tioman khususnya Kampung Salang.              

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • IPOH - NGO diharap dapat melaksanakan tanggungjawab menyampaikan maklumat daripada kerajaan dengan memberikan penerangan kepada rakyat.
  • PAPAR - Impian 70 murid Sekolah Kebangsaan (SK) Tanaki di sini mengikuti pembelajaran di bangunan sekolah baharu bakal menjadi kenyataan apabila pembinaan dua bangunan baharu yang lengkap dengan enam bilik darjah bakal siap pada Disember ini.
  • SUNGAI PETANI - Hasrat seorang budak lelaki yang menghidap kanser otak tahap empat untuk menaiki kereta mewah BMW berwarna putih ditunaikan Sime Darby Auto Bavaria Sdn Bhd hari ini.
  • BAGAN SERAI - Penahanan tiga lelaki warga Indonesia dan penemuan pelbagai peralatan kegiatan pecah rumah di dalam sebuah kereta di Jalan Perwira, Taman Bagan Serai di sini awal pagi tadi membolehkan polis menumpaskan sebuah sindiket pecah rumah sarang bulut walit sekitar Kerian.
  • BELURAN - Seramai 272 penduduk di Kampung Muanad 1 dan 2 kini boleh menarik nafas lega apabila bekalan air yang terputus sejak 10 hari lepas kini kembali pulih.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.