KUALA ROMPIN - Penduduk kawasan taman perumahan perlu memastikan bahagian belakang iaitu jalan atau longkang tidak terhalang dengan apa-apa objek atau sisa yang boleh menyukarkan kerja pembersihan.

Pengurus Alam Flora Cawangan Rompin, Mohd Hadzlin Nadzri berkata, kawasan longkang taman perumahan akan dibersihkan mengikut jadual ditetapkan namun pihaknya kerap menghadapi masalah sekiranya longkang ditutup atau jalan dihalang oleh benda yang tidak sepatutnya.

Menurutnya, sebahagian penduduk gemar menanam pokok di taman perumahan namun tidak menjaganya dengan baik lalu ia mengakibatkan naik semak terutama di bahagian belakang.

"Kerja-kerja pembersihan longkang biasanya jadi sukar apabila tuan rumah tutup longkang dan letak pasu yang ditanam pokok seperti cili atau sebagainya, ia bagus cuma lokasinya tak sesuai.

"Jalan belakang rumah adalah untuk laluan tetapi kebanyakannya tak boleh dilalui sebab halangan benda-benda sebegini termasuk sisa binaan seperti pasir atau simen," katanya kepada Sinar Harian, hari ini.

Mohd Hadzlin berkata, operasi pembersihan longkang yang dilakukan secara berkala itu adalah sebagai langkah pencegahan bagi mengelak wujudnya penyebaran penyakit seperti demam denggi.

Beliau bagaimanapun mengambil inisiatif dengan memaklumkan kepada pemilik rumah berkenaan agar membersihkan kawasan belakang rumah agar kerja pembersihan dapat dilakukan.

Beliau turut menyarankan agar pemilik rumah yang mahu bercucuk tanam menggunakan pasu, bukan tin cat terpakai untuk menanam pokok dan mengelak meletakkannya di atas longkang.

"Bagi mengatasi masalah ini saya telah berjumpa dan memaklumkan kepada penduduk berkaitan operasi pembersihan, saya sangat menghargai kerana mereka beri memberikan kerjasama dengan mengosongkan ruang-ruang yang sepatutnya tidak terhalang.

"Sebenarnya mereka juga mahu kawasan  luar rumah dalam keadaan bersih, jadi tiada masalah untuk bekerjasama dalam masa sama saya nasihatkan supaya urus kawasan luar rumah dengan baik," katanya.

Dalam pada itu, beliau turut menegaskan penduduk perlu meletakkan barang-barang seperti pintu rosak, perabot dan sisa kebun di tepi tong sampah hadapan rumah, bukan di belakang rumah supaya boleh diambil mengikut jadual dtetapkan. 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SEREMBAN - Premis makanan yang tidak mematuhi peraturan kebersihan khususnya yang tidak mencapai tahap kebersihan memuaskan atau kotor, wajar diambil tindakan, kata Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan.
  • SANDAKAN - Aspek kebersihan dan kelestarian alam semula jadi menjadi agenda keutamaan kerajaan negeri Sabah, kata Ketua Menteri Tan Sri Musa Aman.
  • KOTA BHARU - Sebuah kilang roti diarah tutup ekoran tahap kebersihan tidak menepati piawaian ditetapkan dalam operasi Pejabat Kesihatan Kota Bharu di Jalan Hospital Berek 12, Kota Bharu di sini semalam.
  • SHAH ALAM - Kantin Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), Klang dekat sini diarahkan tutup selama 15 hari bermula hari ini selepas didapati tidak mengamalkan penyediaan makanan yang bersih.
  • ALOR SETAR - Depan cantik, belakang jijik! Begitulah keadaan tiga dari enam premis makanan yang diperiksa dalam Ops Kandar dilakukan Bahagian Pengurusan Halal Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kedah (JHEAIK) di sekitar Bandaraya Alor Setar.