SEREMBAN - Beberapa kepingan siling Masjid Bandar Springhill, Port Dickson  dilaporkan runtuh awal pagi ini, namun tiada sebarang kecederaan direkodkan.

Penguasa Kanan II Bomba dan Penyelamat Port Dickson Abd Rahim Atan berkata kejadian disedari  jemaah masjid itu sebaik selesai solat subuh.

“Kami menerima panggilan kecemasan pada 8.54 pagi dan mengejarkan enam anggota ke lokasi  kejadian. Sejurus sampai, dari luar masjid kami mendapati kubahnya telah condong ke kiri manakala separuh daripada genting masjid terjungkit. Di ruangan solat pula, kami mendapati beberapa keping siling masjid telah runtuh.

“Jadi tindakan segera yang diambil adalah memaklumkan kepada pengerusi masjid  bahawa ruangan solat itu tidak selamat untuk digunakan jemaah buat sementara waktu kerana kami bimbang kubah masjid tersebut runtuh," katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Beliau berkata kes itu, bagaimanapun diserahkan kepada Jabatan Kerja Raya (JKR) bagi menyiasat punca kejadian.

Anggota jawatankuasa masjid berkenaan Khairi Salleh berkata kejadian itu berlaku ketika jemaah menunaikan solat subuh pada rakaat pertama.

“Ketika itu saya terdengar bunyi yang sangat kuat di belakang kami seperti bunyi mercun. Kami  bagaimanapun terus menghabiskan solat dan kemudiannya melihat beberapa kepingan siling masjid telah runtuh.

Pihak JKR telah menghantar jurutera terlibat untuk memeriksa keadaan dan hasilnya mendapati  kubah masjid itu telah condong satu setengah kaki ke kiri bangunan.

“Beliau menasihati supaya ruangan solat itu tidak digunakan untuk sementara sebelum ia diperbaiki,” katanya. - Bernama

 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • AMPANG - Sebuah kereta Proton Wira dihempap tebing pagar runtuh di Taman Mulia Jaya, di sini, petang tadi.
  • KUALA LIPIS - Kira-kira 400 pekerja Kilang Mieco Manufacturing Sdn Bhd, Kechau Tui di sini mengalami kesulitan untuk berulang-alik ke tempat kerja ekoran laluan berhampiran kilang berkenaan runtuh awal bulan lalu.
  • RANTAU PANJANG - Dentuman kuat disusuli runtuhan bumbung Bangunan Kompleks CIQS Rantau Panjang mengejutkan kakitangan dan penduduk di pintu masuk sempadan Malaysia-Thailand petang tadi.
  • KULAI - Masalah kerosakan longkang akibat tebing jalan runtuh di lorong belakang kediaman di Jalan Pancasila 6, Taman Pancasila, di sini, sejak setahun lalu mengundang kebimbangan penduduk.
  • SEREMBAN - Pihak Berkuasa Tempatan diminta agar memperbaiki tebing halaman tepi rumah yang runtuh bagi mengelak kejadian buruk daripada berlaku.