TUMPAT – Lebih 200 nelayan Kawasan Tumpat mengadakan perhimpunan aman di Kompleks Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Geting bagi membantah tindakan kerajaan menguatkuasakan penggunaan mata keroncong pukat tunda bersaiz 38 milimeter (mm) yang didakwa akan menyekat rezeki mereka.

Pengerusi Persatuan Nelayan Kawasan Tumpat, Abdullah Omar berkata, undang-undang tersebut dikuatkuasakan pada 1 November menyebabkan 400 pengusaha bot tunda kawasan Tumpat yang masih menggunakan pukat lama tidak turun ke laut kerana khuatir ditahan pihak berkuasa.

“Sudah tiga hari nelayan bot tunda tidak turun ke laut, menyebabkan pendapatan mereka terjejas. Ikan di pasaran berkurangan dan jika masalah ini berterusan harga ikan akan melonjak tinggi,” katanya.

Mata keroncong pukat tunda yang asal adalah bersaiz 20 mm digunakan oleh nelayan di kawasan Tumpat untuk menangkap ikan, sotong dan udang kecil untuk membuat belacan.

Abdullah berkata, pihaknya memohon Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani mengekalkan penggunaan mata keroncong saiz asal kerana penggunaan pukat  tunda saiz baru ini juga boleh menjejaskan  industri hiliran seperti pembuatan belacan, keropok dan ikan kering.

“Saiz mata keroncong 38 mm ini tidak sesuai kerana lubangnya lebih besar, mana akan lekat udang bersaiz kecil untuk membuat belacan nanti,” katanya.

Dalam pada itu katanya, pukat tunda baru yang dijual di pasaran tidak tahan berbanding pukat lama kerana menggunakan benang halus di keroncong, ia akan akan putus ketika mengangkat ikan nanti.

Bagi Mohd Rahim Yusof, 49 berkata, penguatkuasaan undang-undang tersebut juga menyebabkan pengusahaan bot kelas A yang memiliki lesen khas menangkap ikan di musim tengkujuh turut terjejas.

“Kami beroperasi pada November hingga Februari juga menggunakan mata keroncong saiz kecil untuk menangkap udang.Apabila pukat tunda baru dikuatkuasakan, kami juga terkena tempias,” katanya.

Lesen khas itu diluluskan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani sejak tahun 2004 hanya untuk nelayan di Kelantan.

Sebelum ini akhbar melaporkan kerajaan mengharamkan penggunaan bot pukat tunda yang menggunakan saiz mata di bawah ukuran 38 mm bagi menyelamatkan spesies marin dan benih ikan daripada dimusnahkan mulai 1 November ini.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SABAK BERNAM - Nelayan dan pemancing laut dalam kesal dengan tindakan pencerobohan beberapa bot pukat tunda menjalankan aktiviti penangkapan ikan di kawasan larangan.
  • KUALA TERENGGANU - Empat nelayan berdepan detik cemas apabila enjin bot yang dinaiki rosak, kira-kira 18 batu nautika dari muka kuala Kuala Terengganu, pagi semalam.
  • PONTIAN - Keluarga nelayan dari Kampung Pulai Sebatang, Pontian berharap agar Mahabob Hasimat, 54 yang kini ditahan pihak berkuasa Indonesia atas dakwaan menceroboh perairan negara itu pada 11 Julai lalu, agar segera dibebaskan.
  • KUALA TERENGGANU - Hanya sebahagian kecil daripada 8,200 nelayan di Terengganu masih turun ke laut untuk menangkap ikan sepanjang musim tengkujuh, kata Pengarah Perikanan Terengganu Zawawi Ali.
  • LUMUT - [VIDEO] Tindakan pantas dua anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) berjaya menyelamatkan seorang nelayan yang terjatuh dari bot di perairan Lumut berhampiran Pangkalan TLDM, di sini, hari ini.