SEREMBAN - Sebanyak 16 premis menjual makanan di sekitar daerah Seremban diarah tutup serta-merta kerana gagal mematuhi peraturan kebersihan dalam operasi Jabatan Kesihatan negeri, hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kesihatan, Alam Sekitar, Koperasi dan Kepenggunaan negeri, S. Veerapan berkata, arahan ditutup selama 14 hari itu adalah mengikut Seksyen 11 Akta Makanan 1983.

Katanya, sebanyak 50 premis makanan telah diperiksa dalam operasi selama lima jam bermula jam 10 pagi itu dengan melibatkan 78 pegawai penguat kuasa jabatan diketuai Pengarah Kesihatan negeri, Dr Zainudin Mohd Ali.

Beliau berkata sebanyak 103 notis yang boleh dikompaun di bawah Seksyen 32B Akta Makanan 1983 telah dikeluarkan bernilai RM25,350.

Antara kesalahan dilakukan adalah tiada sijil latihan pengendali makanan, tidak mengambil suntikan antitifoid, gagal mengekalkan premis makanan bersih dan tidak memakai apron dan penutup kepala, katanya.

Veerapan berkata, sehingga bulan lepas, sebanyak 5,779 premis telah diperiksa dan daripada jumlah itu, 65 premis telah diperintahkan ditutup dan 728 notis dengan kompaun bernilai RM173,350 dikeluarkan.

Justeru beliau berkata operasi seperti itu akan terus dijalankan dari masa ke semasa bagi memastikan standard kebersihan premis makanan sentiasa berada pada tahap memuaskan. -Bernama