KLUANG - Seorang warga emas, Tan Gek Yong, 70, terkejut apabila pokok pinang yang ditanam di tepi rumahnya di Jalan Haji Manan, di sini mengeluarkan pelepah yang menyerupai wajah manusia.

Menurutnya, pokok pinang tersebut sudah hampir 10 tahun ditanam namun tidak pernah menunjukkan sebarang keanehan sebelum ini.

Katanya, kejadian aneh itu disedari sejak seminggu lalu sewaktu dia mahu menyiram pokok di halaman rumah dan terkejut apabila melihat pelepah terbabit.

“Saya hanya lihat sekejap sahaja pelepah itu kerana apabila melihatnya lama seolah-olah pelepah yang berwajah manusia sedang senyum itu tepat memandang saya.

“Sebelum ini, kejadian seperti itu tidak pernah berlaku dan saya membersihkan pelepah itu setiap hari. Tetapi pada kali ini amat mengejutkan kerana wajah yang terdapat di pelepah itu lengkap dengan sepasang mata, hidung dan mulut,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Tambahnya, dia tidak berani mendekati pokok pinang itu kerana mempercayai ia ada kaitan dengan unsur paranormal namun anaknya menyatakan itu adalah kejadian biasa.

Sementara itu, terdapat enam pokok pinang ditanam di kawasan rumahnya tetapi hanya satu sahaja yang mengeluarkan pelepah berwajah manusia.

“Bagaimanapun, saya tidak akan jualnya kerana pokok itu sudah lama saya tanam dan saya sayang pokok itu,” katanya.

Sementara itu, anaknya, Teng Num Ting, 37, berkata, dia melihat pelepah pokok itu dua hari lepas setelah diberitahu ibunya.

“Pelepah itu memang menyerupai wajah manusia dan saya terkejut apabila melihatnya. Walaupun sebelum ini pokok itu mengeluarkan banyak pelepah tetapi pada kali ini ia amat berlainan.

“Bagi saya, ia sangat unik dan pelik malah ibu saya yang selalu melihat pokok terbabit turut terkejut dengan kejadian yang berlaku itu,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KLUANG - Dua pusat pemindahan sementara (PPS) di Simpang Renggam ditutup jam 3 petang tadi berikutan cuaca bertambah baik dan air banjir semakin surut.
  • KLUANG - Sebanyak tiga pusat pemindahan sementara (PPS) telah dibuka di Simpang Renggam bagi menempatkan 82 keluarga dengan 348 mangsa banjir bermula malam tadi.
  • KLUANG - Umno Bahagian Sembrong kesal dengan kenyataan fitnah Pengerusi DAP Johor, Liew Chin Tong kononnya berlaku pergerakan anggota tentera ke kawasan Parlimen Sembrong menjelang PRU14 telah mencalarkan imej pasukan keselamatan negara.
  • KLUANG - Gara-gara mengubah suai dan menunggang basikal secara berbahaya, 10 remaja lelaki ditahan dalam Ops Basikal Lajak selama tiga jam di sekitar daerah ini, malam tadi.
  • KLUANG - Seorang kanak - kanak, Muhamad Iskandar Muhamad Noh, 11, yang menghidap kanser tulang tahap empat sejak dua tahun lalu mendapat perhatian Adun Kahang, R Vidyananthan.