Beli insurans hayat ketika muda lebih jimat

Ong Pin Hean
Ong Pin Hean
A
A
A

KUALA LUMPUR - Jika anda berusia dalam lingkungan 20-an dan baru sahaja memulakan kerjaya, inilah masa yang terbaik untuk mendapatkan perlindungan untuk diri.

Ketua Pegawai Jualan Allianz Life Insurance Malaysia Berhad, Ong Pin Hean berkata, kebanyakan belia tidak nampak keperluan membeli insurans hayat pada usia muda.

“Anda muda dan sihat, adakah ia benar-benar perlu untuk membeli insurans hayat seawal ini? Jawapannya ialah ya dan lebih awal lebih bagus,” katanya kepada Sinar Harian baru-baru ini.

Beliau berkata, sikap tidak menyedari kepentingan membeli insurans hayat merupakan fenomena biasa bagi belia.

“Selalunya tumpuan mereka lebih kepada pembelian kereta atau bersedia untuk memulakan perancangan untuk membeli rumah.

“Jika mereka berfikir untuk membeli insurans, ia selalunya tentang membeli kad perubatan. Sekiranya mereka berfikir bahawa kesejahteraan dan kesihatan sentiasa berpihak kepada mereka, ia adalah sebuah tanggapan yang salah,” katanya.

Pin Hean berkata, mempunyai polisi insurans hayat akan menjadi jaring keselamatan kewangan untuk keluarga sekiranya seseorang itu meninggal dunia secara tidak diduga dan ia boleh menggantikan sumber pendapatan yang hilang serta melangsaikan hutang.

Katanya, pemegang polisi yang lebih muda dan sihat juga akan menerima perlindungan lebih komprehensif kerana dianggap mempunyai rekod kesihatan yang baik.

Artikel Berkaitan:

Tambahan pula katanya, orang ramai mampu berjimat lebih banyak menerusi pembayaran premium.

Dalam pada itu beliau berkata, tiada satu polisi yang memenuhi keperluan semua, tetapi Allianz PowerLink boleh dikatakan paling hampir dengannya.

Katanya, pelan tersebut menawarkan perlindungan insurans perubatan dan hayat yang mempunyai elemen pelaburan di dalamnya dan menjadikan Allianz penanggung insurans sehenti pelanggan.

“Jika anda mampu membayar premium, anda juga boleh memilih untuk mendapatkan perlindungan tambahan,” katanya.

Pin Hean berkata, Allianz PremierLink turut menawarkan perlindungan hayat untuk mereka yang menginginkan perlindungan insurans hayat yang lebih di atas perlindungan sedia ada dengan premium serendah RM250 sebulan untuk polisi insurans hayat berjumlah RM1 juta.

Untuk maklumat lanjut tentang Allianz PowerLink dan Allianz PremierLink, sila layari allianz.com.my/ powerlink dan allianz.com.my/allianzpremierlink.

Orang ramai juga boleh menghubungi Khidmat Pelanggan Allianz di talian 1-300-22-5542.

Allianz Life menawarkan insurans hayat dan kesihatan dan produk- produk berkaitan pelaburan dan bagi tahun kewangan 2019, Allianz Life mencatatkan premium bertulis kasar (GWP) sebanyak RM2.73 bilion dan merupakan salah sebuah penanggung insurans hayat yang berkembang paling pesat di Malaysia.

Allianz Life telah menerima Anugerah Dekad Jenama Ikonik The BrandLaureate 2019 untuk Insurans Hayat.