X

Kindly register in order to view this article
!

Benih catat permintaan tinggi di kedai tanaman 'online'

Gambar hiasan. - Foto 123RF
A
A

KUALA LUMPUR - Permintaan untuk benih serta peralatan tanaman mencatat peningkatan yang menggalakkan sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan pada bulan lalu.

Pemilik kedai semaian Plant in Pot, Farhana Mohamed berkata, permintaan untuk biji benih pokok tanaman secara dalam taliannya meningkat secara mendadak sehingga 70 peratus ketika PKP.

"Setakat ini pokok tanaman herba paling banyak mendapat permintaan antaranya pegaga, bayam Brazil, daun kesum dan kunyit," katanya.

Beliau berkata, memandangkan kedai semaian tanaman tidak dibenar beroperasi jadi perniagaan yang menawarkan perkhidmatan secara dalam talian memang jadi pilihan buat pengguna mencari baja, benih dan juga tanah.

Bagi pemilik Nurseri Untuk Mama Muhamad Syafiq Osman berkata, pihaknya yang menjual tanaman dan sistem pertanian hidroponik bersifat mesra cara hidup warga kota, turut menerima permintaan yang tinggi untuk pot hidroponiknya secara dalam talian.

Muhamad Syafiq berkata, pot hidroponiknya mencatat penjualan dalam talian sebanyak 10 kali ganda dalam tempoh dua minggu PKP.

“Semasa PKP, dalam sehari sebanyak 50 unit pot berjaya dijual, berbanding sebelum PKP iaitu lima hingga enam unit. Sedangkan stok yang kami sediakan ini adalah untuk dua bulan, sehinggakan saya terpaksa tutup jualan kerana kehabisan stok.

“Saya percaya ini kerana kebanyakan pelanggan ingin menanam sendiri untuk menjamin ketersediaan makanan mereka sendiri,” katanya.

Bagi suri rumah Ahalinda Darjan, 30, semenjak PKP bermula, dia belajar menanam pokok melalui kaedah hidroponik yang disifatkannya lebih mudah dijaga dan cepat membesar berbanding kaedah menanam menggunakan tanah di dalam pasu.

“Kaedah hidroponik saya guna bahan terpakai seperti bekas yogurt, bekas ais krim dan cawan mee segera. Senang dan tidak perlu siram hari-hari sebab hanya perlu pantau air.

“Saya tengok (belajar) melalui YouTube dan group kebun, jadi saya berminat nak mencuba, sekadar untuk terapi diri musim PKP ini,” katanya.

Katanya, faktor rumah bertingkat dan ruangan terhad di belakang dapurnya, tidak menjadi masalah baginya bercucuk tanam tanaman kegemarannya.

Lebih membuatkan Ahalinda teruja dan puas, apabila hasil tanamannya seperti sawi kerinting, sawi putih dan sawi pak choy menjadi dan ia dapat dinikmati serta dijadikan hidangan, buat keluarganya.

Bagi peguam Nur Aida Md Zainuddin, 34, waktu PKP ini digunakannya dengan aktiviti berkebun kerana ia bukan sahaja boleh isi masa lapang.

"Buat badan kita segar, peluh keluar namun boleh tenangkan fikiran, buang kekusutan, hasilnya jimat duit dapur dan kita juga dapat sumber makanan yang segar.

“Saya juga menggunakan baja organik untuk tanaman saya, iaitu sisa buangan dapur seperti basuhan ikan, kulit tembikai, kulit pisang, kulit telur dan air basuhan beras, yang lebih diyakini selamat,“ katanya. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus