Lokap di seluruh negara dibersihkan setiap hari: KPN

Gambar hiasan - 123RF
Gambar hiasan - 123RF
A
A
A

KUALA LUMPUR - Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengambil langkah melaksanakan proses pembersihan atau sanitasi di semua lokap di seluruh negara bagi mengekang penularan wabak Covid-19.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, beliau mengeluarkan arahan kepada semua ketua polis daerah supaya proses sanitasi di setiap lokap dijalankan setiap hari.

"PDRM sentiasa laksana tugas dengan mengambil kira hak asasi manusia dan semua pihak perlu faham akan tugas pihak polis,” katanya di Bukit Aman di sini.

Sementara itu, Abdul Hamid berkata, setakat ini 33 anggota pasukan keselamatan itu disahkan positif Covid-19, manakala kira-kira 750 ahli keluarga mereka diarahkan untuk dikuarantin.

“Seorang pegawai meninggal dunia akibat wabak Covid-19, dan ada yang dijangkiti kerana pergi ke luar negara serta dijangkiti daripada kluster ahli tabligh," katanya.

Abdul Hamid juga menjelaskan semua anggota yang bertugas menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) diarahkan memakai penutup hidung dan mulut serta mencuci tangan menggunakan cecair pembasmi kuman.

"Prosedur operasi standard (SOP) di sekatan jalan raya sudah ada antaranya anggota yang bertugas tidak dibenarkan pegang kereta ketika bertanya serta digalakkan untuk kerap mencuci tangan," katanya.

Ketua Polis Negara juga meminta orang ramai mematuhi PKP bagi memastikan rantaian Covid-19 dapat diputuskan sekali gus membolehkan keadaan di negara kembali seperti sedia kala.

Artikel Berkaitan:

"PKP ini dilaksana bukan untuk menyusahkan orang ramai tetapi demi untuk keselamatan dan semua pihak diminta faham serta patuh arahan PKP," katanya.- Bernama