X

Kindly register in order to view this article
!

Musaadah Khaira PPZ bantu B40 tanpa mengira perbezaan agama

Jalil (kanan) menyerahkan sumbangan PNB kepada PPZ-MAIWP diterima Ahmad Shukri (kiri) sambil disaksikan Zulkifli bagi misi bantuan khas Covid-19, Khaira PPZ. - Foto Sharifudin Abdul Rahim
A
A

PUTRAJAYA - Program Musaadah Khaira Pusat Pungutan Zakat (PPZ) membuka ruang lebih luas kepada mana-mana individu yang layak termasuk bukan Islam untuk memohon bantuan khas koronavirus (Covid-19).

Program di bawah Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) yang menerima suntikan dana awal sebanyak RM1 juta itu menumpukan kepada golongan B40 dengan pendapatan isi rumah di bawah RM4,300 sebulan yang terjejas susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Ahmad Shukri Yusoff berkata, permohonan program bantuan wang tunai RM300 itu mula dibuka semalam dengan kaedah secara atas talian di pautan musaadahkhaira.zakat.com.my.

Ahmad Shukri Yusoff - Foto Sharifudin Abdul Rahim
Ahmad Shukri Yusoff - Foto Sharifudin Abdul Rahim

"Pihak kami sasarkan untuk proses sekurang-kurangnya 1,000 permohonan sehari dengan tempoh pemprosesan kelayakan dalam tempoh tujuh hari," katanya pada sidang media selepas Majlis Pelancaran Musaadah Khaira Covid-19 di Kompleks Islam Putrajaya semalam.

Perasmian itu disempurnakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

Pada majlis sama, Presiden Permodalan Nasional Berhad (PNB), Jalil Rasheed turut menyumbang RM300,000 bagi Tabung Khaira PPZ bantuan khas Covid-19.

Dalam pada itu, Ahmad Shukri berkata, sumbangan badan korporat di bawah tanggungjawab sosial korporat itu akan digunakan untuk membantu pemohon bukan Islam, manakala dana terkumpul melalui sumber PPZ pula akan disalurkan kepada pemohon beragama Islam.

"Sumbangan ini adalah bersifat 'one-off' dan jumlah penerima itu adalah bergantung kepada kutipan sumbangan yang diperoleh untuk masa-masa akan datang," katanya.


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!