Laluan khas petugas barisan hadapan di sekatan jalan raya dibuka

Anggota Polis membuat sekatan jalan raya dalam memastikan orang ramai mematuhi pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). -Foto Bernama
Anggota Polis membuat sekatan jalan raya dalam memastikan orang ramai mematuhi pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). -Foto Bernama
A
A
A

KUALA LUMPUR - Polis membuka laluan khas kepada petugas barisan hadapan yang melalui semua sekatan jalan raya dilaksanakan dalam tempoh penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga 14 April ini.

Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman Datuk Azisman Alias berkata, laluan yang dibuka sejak semalam itu akan digunakan petugas Kementerian Kesihatan seperti doktor dan jururawat, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM) serta agensi-agensi bertugas sepanjang tempoh PKP.

Katanya, kenderaan perdagangan seperti lori kontena membawa bahan makanan dan keperluan asas juga dibenarkan menggunakan laluan itu.

"Tujuan laluan ini dibuka adalah untuk memastikan petugas ini segera sampai ke destinasi masing-masing dan tidak terperangkap dalam kesesakan lalu lintas semasa pemeriksaan di sekatan jalan raya.

"Langkah ini sedikit sebanyak membantu memudahkan pergerakan terutama pada waktu pagi atas urusan ke tempat kerja," katanya kepada Bernama.

Beliau berkata PLUS Malaysia Berhad akan membantu memaparkan maklumat mengenai pembukaan laluan khas ini pada paparan elektronik VMS (Variable Message System) di semua lebuh raya seliaannya.

"Saya masih merayu kepada pengguna jalan raya yang tidak berkaitan untuk tidak keluar. Duduk di rumah," katanya.

PKP dikuatkuasakan mulai 18 Mac hingga 14 April bagi membasmi Covid-19.

Artikel Berkaitan:

Dalam pada itu, beliau mengingatkan orang ramai kempen pembayaran saman secara dalam talian dengan pemberian diskaun sehingga 50 peratus yang dilaksanakan sejak Rabu lepas akan tamat esok.

"Orang ramai yang mempunyai tunggakan saman diminta mengambil peluang untuk membuat pembayaran saman secara dalam talian di rumah,” katanya. - Bernama

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!