X

Kindly register in order to view this article
!

Tabung Haji bukti kejayaan PH

Gambar kanan: Mujahid Yusof
A
A
1. Misi kerajaan Pakatan Harapan (PH) adalah untuk selamatkan penyelewengan institusi besar seperti 1MDB (RM42 bilion), Tabung Haji (RM10 bilion), Felda (RM 6 bilion).

2. Kes 1MDB sudahpun di mahkamah manakala Felda telah disuntik hampir RM6 bilion dan TH diselamatkan dengan pemindahan aset 'sakit' kepada SPV dengan nilai hampir RM20 bilion.

3. Misi selamatkan TH bawah Menteri Agama di Jabatan Perdana Menteri bermula dengan kenal pasti masalah utama iaitu menerima kedudukan kewangan sebenar TH, mematuhi akta TH dan membuat nilai rosot (impairment) sebenar supaya untung dan rugi adalah tepat dan bukan ditipu.

4. Kedudukan sebenar kewangan (Disember 2017) mendaftarkan defisit membengkak hampir RM4.1 bilion pada aset TH sekali gus mengenal pasti nilai rosot sebenarnya dan lebih utama pengeluaran hibah (dividen) bercanggah dengan akta TH, Seksyen 22(3)(a) Akta Lembaga Tabung Haji 1995. Akta menegaskan aset perlu melebihi tanggungan sebagai syarat untuk keluarkan dividen dan perlu mencatatkan keuntungan. Kedua-dua syarat akta tidak dipenuhi.

5. Dalam proses misi ini, dua aspek utama perlu dipelihara iaitu pendeposit seramai 9 juta dan nilai deposit sebanyak hampir RM70 bilion. Kami berjaya yakini pendeposit bahawa langkah pemulihan adalah untuk TH terus mampan dan meneruskan tujuan murni ia diasakan. Alhamdulillah tiada 'panic' dan nilai deposit kekal kukuh.

6. Umpama penyakit kritikal, pembedahan memang perit dan sakit tetapi penting untuk proses pemulihan. Tiga misi utama berjaya ditangani dengan komitmen kerajaan PH apabila 'aset tenat' bernilai RM10 bilion pada harga pasaran disandarkan melalui pemindahan kepada SPV dengan nilai asal menjadikannya hampir RM20 bilion.

7. Semua nilai rosot dibuat pada piawaian sebenarnya sekali gus kedudukan kewangan TH 'dibersihkan' dan aset berjaya diimbangkan dengan lebihan RM1 bilion. Keupayaan mengagihkan RM913 juta = 1.25% untuk kewangan 2018 yang 'tenat' dan dalam proses pemulihan adalah satu kejayaan awal.

8. Fasa 2019 adalah 'house keeping' untuk tujuan penjimatan, pelaburan berhemah dan memperkukuhkan institusi operasi haji dengan menyediakan 'blue print haji' melibatkan kos haji, kelesterian bantuan haji dan pengukuhan aspek perniagaan TH.

9. Alhamdulillah saya berulang kali menegaskan dengan penstrukturan semula dan pelestarian organisasi TH, kami sudah berada pada landasan yang tepat! Ramai yang menimbulkan fitnah malah tergamak menyerang bertujuan untuk pendeposit keluarkan simpanan mereka di TH! Mereka tidak melihat impak fitnah kerana mereka dah 'mabuk' untuk menjatuhkan kerajaan PH walaupun menggunakan TH sebagai bahan!

10. Sepanjang 2018 hingga kini, saya 'diserang' melalui fitnah ke atas TH. Kononnya TH dijual kepada Menteri Kewangan Cina (LGE), aset habis dijual kepada orang Cina, LGE (Lim Guan Eng) buat keputusan atas TH dan berbagai fitnah keji. Walhal angkara pimpinan TH dan menteri terdahululah yang membiarkan defisit membengkak walaupun diberi amaran oleh Bank Negara sejak 2014 lagi.

11. Di sebalik fitnah keji termasuklah oleh KP UMNO yang saya telah pun membuat saman ke atasnya, TH kini semakin pulih di bawah tim lembaga pengarah dan pengurusan yang dedikasi dan memahami hala tuju TH. Sesungguhnya 3.05% dengan nilai agihan RM2.1 bilion itu membuktikan petanda baik dari apa yang telah dilalui oleh TH sepanjang 2018-2019.

12. Azam saya sewaktu itu ialah TH masuk ke tahun 2020 dengan fasa pengukuhan demi khidmat terbaik untuk para jemaah haji dan pulangan pendeposit yang kompetitif melalui pelaburan berhemah dan tata kelola kewangan yang telus.

Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa

Naib Presiden AMANAH

Ahli Parlimen Parit Buntar


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!