X

Kindly register in order to view this article
!

Wujud tangan ghaib dalam DBKL: Razlan

Mohd Razlan Rafii - Foto Internet
A
A

SHAH ALAM - Aktivis masyarakat, Datuk Mohd Razlan Rafii mendakwa wujud tangan ghaib di dalam Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) apabila ada pihak bertindak untuk membatalkan tender penyelenggaraan sungai yang dianugerahkan kepada beberapa kontraktor sebelum ini.

Beliau berkata, pada 19 Disember lalu, kontraktor-kontraktor terlibat telah menerima emel daripada DBKL berkenaan penganugerahan tender tersebut.

Namun begitu, keesokan harinya, Razlan berkata, DBKL enggan untuk mengeluarkan Surat Setuju Terima (SST) kepada pihak terlibat tanpa memberi sebarang alasan yang kukuh.

"Ramai kontraktor terlibat terpaksa tunggu selama empat jam di kaunter Perolehan DBKL untuk mendapatkan surat SST ini namun mereka kecewa dan terpaksa balik dengan tangan kosong.

"Tiada sebarang alasan kukuh diberikan oleh DBKL atas pembatalan tender ini secara tiba-tiba.

"Ini menunjukkan ada tangan-tangan ghaib di dalam DBKL walaupun keputusan pemberian tender telah di buat di dalam satu mesyuarat sebelum ini," katanya kepada Sinar Harian hari ini.

Mengulas lanjut, Razlan mempersoalkan pembatalan tender tersebut memandangkan keputusan pemberian berkenaan dibuat dalam satu mesyuarat yang turut disertai wakil Jabatan Intergriti dan beberapa agensi lain.

Di samping itu, Razlan turut menasihati Menteri Wilayah, Khalid Abdul Samad agar tidak campur tangan dalam sebarang keputusan pemberian tender seperti yang dilaungkan oleh kerajaan PH sebelum ini.

"DBKL perlu diberi kuasa mutlak untuk melaksanakan dasar kerajaan PH, tapi sekira ada campur tangan politik dalam pentadbiran ia hanya akan membantutkan perancangan Malaysia Baru seperti yang dilaungkan sebelum ini," katanya.

Terdahulu, Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abdul Samad menafikan dakwaan bahawa kononnya kementeriannya mengikut telunjuk DAP, terutamanya dalam isu pemberian tender dan projek-projek di bawah DBKL.

Sebaliknya kata Khalid, bukan hanya DAP tidak menguasai mana-mana projek di bawah DBKL malah parti komponen PH juga tidak terlibat secara langsung dalam pemberian tender DBKL.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!