X

Kindly register in order to view this article
!

Satu kes baharu, jumlah keseluruhan 90 kes di Singapura

A
A

SINGAPURA - Satu kes baharu jangkitan koronavirus (Covid-19) disahkan oleh Kementerian Kesihatan (MOH) Singapura hari ini, dengan menjadikan jumlah 90 kes dilaporkan setakat ini di republik itu.

MOH dalam kenyataan berkata, kes terbaharu itu membabitkan seorang wanita warga tempatan berusia 75 tahun yang dikaitkan dengan kelompok gereja The Life Church dan Missions Singapore, yang kini mempunyai tujuh kes yang disahkan.

Kementerian itu berkata, wanita warga emas itu tidak mempunyai rekod perjalanan ke China dan kini ditempatkan di wad isolasi di Pusat Kebangsaan Penyakit Berjangkit (NCID).

Wanita itu dilaporkan mengalami simptom pada 9 Februari lalu dan keputusan ujian Covid-19 menunjukkan positif semalam.

Selain kes terbaharu itu, dua lagi pesakit Covid-19 sudah sembuh dan dibenarkan pulang hari ini, menjadikan jumlah 53 pesakit sudah sembuh.

Menurut MOH, sebahagian besar daripada 37 pesakit yang masih dirawat di hospital berada dalam keadaan stabil atau beransur pulih, manakala tujuh dalam keadaan kritikal di Unit Rawatan Rapi (ICU).

Setakat tengah hari ini, MOH telah mengesan 2,842 orang, yang berhubungan rapat dengan kes sebelum ini, telah dikuarantin dengan 1,986 daripada mereka telah selesai tempoh kuarantin. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus