Pasakkan prinsip ‘kita anak Malaysia’

Dominic (kiri) berbual dengan masyarakat yang hadir pada majlis sambutan Tahun Baru Cina baru-baru ini.
Dominic (kiri) berbual dengan masyarakat yang hadir pada majlis sambutan Tahun Baru Cina baru-baru ini.
A
A
A

KUALA LUMPUR - Prinsip kita anak Malaysia perlu ditanam dalam diri setiap rakyat bagi membuang perasaan kebencian antara kaum seterusnya memperkukuhkan perpaduan rakyat di negara ini.

Presiden Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan), Datuk Dominic Lau berkata, prinsip itu mesti ada dalam diri setiap rakyat jika negara mahu maju dan mencapai misi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030.

Menurutnya, prinsip itu turut menjadi pegangan partinya kerana ia medium penyatuan Malaysia yang rakyatnya berbilang kaum, agama dan budaya.

“Kita semua adalah anak Malaysia. Gerakan tidak membezakan bangsa, agama dan budaya. Asalkan lahir di Malaysia, kita adalah anak Malaysia.

“Kita tidak larang orang untuk mempertahankan kepentingan kaum, agama dan budaya masing-masing tetapi dalam membela hak masing-masing semua pihak perlu menjaga perasaan kaum, agama dan budaya yang lain. Inilah yang kita kata prinsip anak Malaysia,” katanya dalam temubual eksklusif bersama Sinar Harian di Menara Gerakan di sini baru-baru ini.

Dominic (kanan) tidak kekok untuk berbual dengan masyarakat.
Dominic (kanan) tidak kekok untuk berbual dengan masyarakat.

Cabaran

Dominic berkata, menerusi prinsip itu, aspek persamaan harus diketengahkan kerana ia akan menyatukan semula hati rakyat Malaysia.

Bagaimanapun, beliau mengakui tugas mengekalkan perpaduan adalah satu cabaran besar kerana kemajmukan masyarakat yang dimiliki.

Artikel Berkaitan:

“Jika satu bangsa nak bersatu pun susah, memang satu cabaran besar untuk kekalkan perpaduan dalam masyarakat pelbagai kaum, agama dan budaya di Malaysia tetapi perpaduan boleh dicapai jika ada sifat saling menghormati,” katanya.

Justeru, beliau menyifatkan kempen #Uninstall Kebencian: Reboot #MalaysiaHarmoni yang digerakkan Sinar Harian tepat pada masanya.

Dominic menyokong kempen #Uninstall Kebencian: Reboot #MalaysiaHarmoni yang digerakkan Sinar Harian. - Foto Sharifudin Abdul Rahim
Dominic menyokong kempen #Uninstall Kebencian: Reboot #MalaysiaHarmoni yang digerakkan Sinar Harian. - Foto Sharifudin Abdul Rahim

Kempen itu diperkenalkan Penerbit Sinar Harian, Datuk Dr Hussamuddin Yaacub bulan lalu untuk mengajak semua pihak supaya bersama-sama membuang kebencian antara kaum dan mengembalikan semula keharmonian negara.

Dominic berkata, kempen berkenaan digerakkan pada saat berlakunya perpecahan dalam masyarakat kerana segelintir ahli politik yang menggunakan isu perkauman dan agama untuk mendapatkan sokongan rakyat.

“Gerakan memang sokong kempen #Uninstall Kebencian: Reboot #MalaysiaHarmoni demi mengembalikan semula keharmonian kerana kalau tidak ada keharmonian dalam negara kita, susah untuk kita jadi negara maju dan capai Wawasan Kemakmuran Bersama 2030,” katanya.

Ditanya mengenai sikap ahli politik yang mempergunakan isu perkauman dan agama, Dominic memberitahu, segelintir pemimpin membangkitkan isu itu kerana ia cara yang mudah dan cepat untuk dapatkan perhatian rakyat.

“Kita sedih keadaan ini berlaku di negara kita. Ia situasi yang tidak sihat dan ia juga tunjukkan tahap kematangan politik kita perlu ditingkatkan lagi,” katanya.

Pupuk Perpaduan

Dominic berkata, kerajaan boleh berusaha memupuk semula perpaduan kaum menerusi pelbagai cara yang tidak berkaitan dengan kaum, agama dan budaya termasuk menerusi acara sukan.

Dengan mengambil kisah jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei yang bertanding pada Kejohanan Badminton Dunia di Scotland pada tahun 2017 untuk memburu impian sebagai juara dunia, katanya, semua rakyat Malaysia bersatu hati memberi sokongan kepada Chong Wei meskipun beliau gagal memperoleh gelaran tersebut.

“Semua rakyat beri sokongan kepada Chong Wei tanpa ambil kira dia orang Cina ke apa. Semua sokong dia. Jadi perkara ini (perpaduan) perlu dipupuk kerana akhirnya ia memberi kebanggaan kepada negara. Semangat perpaduan itu juga perlu dipupuk bermula dari rumah.

“Ibu bapa perlu pupuk semangat itu dari dalam diri anak-anak. Cara untuk pupuk semangat itu bukan secara teoretikal sahaja tetapi menerusi praktikal maksudnya bawa mereka bercampur dengan masyarakat pelbagai kaum atau ajarkan mereka tentang agama, bangsa dan kebudayaan di Malaysia,” katanya.

Dominic menyantuni golongan memerlukan.
Dominic menyantuni golongan memerlukan.

Menyentuh mengenai pemilihan 13 Mei 2020 sebagai kemuncak kempen meraikan Malaysia harmoni, beliau berpendapat pemilihan tarikh itu ada pro dan kontra yang tersendiri.

Katanya, kempen tersebut perlu dilakukan secara konsisten dalam mengubah pemikiran orang ramai kerana tarikh tersebut diingati sebagai tarikh berlakunya rusuhan kaum.

Dalam pada itu, sebagai usaha menyemai prinsip kita anak Malaysia dalam diri rakyat, Dominic mencadangkan agar kerajaan menghapuskan kolum bangsa dalam borang permohonan di peringkat jabatan kerajaan.

Katanya, ia seperti yang dilakukan Gerakan menerusi borang permohonan keahlian parti mereka yang tiada ruangan bangsa.

“Dengan prinsip kita anak Malaysia, jika rakyat ke luar negara dan ada warga asing tanya kita bangsa apa kita akan bangga untuk jawab kita adalah anak Malaysia,” katanya.