X

Kindly register in order to view this article
!

KKM cadang barang dari China dilap pembersih tangan, sabun

A
A

PUTRAJAYA - Kementerian Kesihatan menyarankan supaya semua barang yang diterima dari negara China dilap dengan menggunakan cecair pembersih tangan atau sabun.

Menurut satu poster yang dikeluarkan oleh Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Negara (CPRC), ia adalah sebagai langkah pencegahan terhadap wabak koronavirus (2019 n-CoV).

"Ia sebagai langkah berjaga-jaga walaupun sehingga kini masih belum ada bukti menunjukkan sama ada koronavirus baharu (2019 n-CoV) boleh hidup di permukaan luar barangan dalam tempoh yang lama," katanya.

Tambah kenyataan dalam poster itu, barang yang baru diterima itu sudah pun dianggap bersih dengan melakukan tindakan tersebut.

ARTIKEL BERKAITAN: Pakar perubatan sokong usaha KKM bendung koronavirus

Beberapa pemimpin dan pakar daripada 14 persatuan perubatan di Malaysia hari ini mengeluarkan kenyataan bersama bagi menyatakan sokongan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) serta memberi kepercayaan dan keyakinan penuh terhadap usaha yang dilakukan kementerian dalam melindungi kesihatan rakyat Malaysia.

Dalam kenyataan itu mereka turut menggesa rakyat Malaysia supaya bersikap lebih tenang dan munasabah dalam mendepani 2019 novel koronavirus (2019-nCoV) serta mempercayai maklumat daripada sumber yang boleh diharap dan dipercayai, terutama saluran rasmi Kementerian Kesihatan.

“Kami menggesa supaya rakyat lebih bertanggungjawab dalam media sosial. Menyebarkan khabar angin atau berita palsu adalah menyalahi undang-undang dan akan mengganggu Kementerian Kesihatan dalam memberikan tindak balas kepada kesihatan awam yang lebih penting,” menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu turut merujuk kejayaan golongan profesional kesihatan Malaysia dalam melindungi Malaysia ketika wabak Nipah pada tahun 1998, SARS pada 2003, H1N1 pada 2009 dan MERS-CoV pada 2015.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!