Anwar, Lawrence perkukuh hubungan Malaysia-Singapura

Anwar (kanan) bersama rakan sejawatannya dari Singapura Lawrence Wong menikmati alunan gerak tari tradisional para penari pada persembahan kebudayaan Melayu di Seri Perdana hari ini sempena lawatan kerja dua hari Perdana Menteri Singapura itu ke Malaysia. Foto Bernama
Anwar (kanan) bersama rakan sejawatannya dari Singapura Lawrence Wong menikmati alunan gerak tari tradisional para penari pada persembahan kebudayaan Melayu di Seri Perdana hari ini sempena lawatan kerja dua hari Perdana Menteri Singapura itu ke Malaysia. Foto Bernama
A
A
A

PUTRAJAYA - [DIKEMAS KINI] Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan rakan sejawatnya dari Singapura, Lawrence Wong menegaskan komitmen mereka untuk bekerjasama rapat bagi mewujudkan ikatan yang lebih teguh antara kedua-dua negara dan merentas semua sektor.

Dalam pertemuan rasmi sulung mereka di Seri Perdana di sini pada Rabu, Anwar berkata, beliau dan Lawrence membincangkan hubungan dua hala secara terbuka dan jujur untuk mempertingkatkannya lagi.

Beliau berkata Lawrence, yang tiba di sini pada Selasa untuk lawatan pengenalan selama dua hari atas jemputan Anwar, komited seperti pendahulunya dalam menangani isu-isu dua hala yang tertunggak dan berterusan seperti zon ekonomi, pelaburan, perjanjian air, ruang udara, dan sempadan maritim.

"Saya sangat gembira dengan Perdana Menteri Lawrence Wong. Beliau kelihatan begitu komited dalam pertemuan pertama ini sebagai perdana menteri. Saya kagum dengan agenda beliau dan kesediaannya untuk bersikap jujur dan terbuka.

Saya menantikan hubungan dan ikatan yang sangat sihat dan kuat untuk memberi manfaat kepada kedua-dua negara kita," kata Anwar dalam sidang akhbar bersama Lawrence selepas pertemuan makan tengah hari.

Anwar berkata, hubungan Malaysia dan Singapura yang kukuh dan dinamik bukan sahaja akan memberi manfaat kepada kedua-dua negara tetapi juga rantau ini secara keseluruhan.

"Saya melihat ini secara pragmatik bahawa Malaysia sudah tentu akan mendapat manfaat besar dengan menjadikan Singapura sebagai rakan dan jiran yang hebat dan begitu juga manfaatnya kepada rakyat Singapura. Kami menganggap Singapura sebagai rakan strategik yang sangat penting dan saya telah menyatakannya tanpa ragu-ragu.

"Sudah tentu ada isu-isu yang perlu diselesaikan, tetapi ia akan memberi manfaat besar. Kita boleh menunjukkan bukan sahaja kepada rantau ini tetapi kepada dunia bahawa kita boleh menjadi jiran yang sangat baik dan melalui langkah-langkah praktikal menyelesaikan beberapa isu ini.

Artikel Berkaitan:

Kita juga harus mencari jalan baharu untuk kerjasama yang bukan hanya melangkaui ekonomi dan perdagangan, tetapi juga budaya dan pelancongan serta semua bidang yang berkaitan," katanya.

Sependapat dengan Anwar, Lawrence berkata, Singapura tetap teguh dengan pendekatan strategik menyeluruhnya dalam libat urus dengan Malaysia.

"Sementara isu mungkin timbul dari semasa ke semasa, seperti yang pasti berlaku antara kawan rapat dan jiran, PM Anwar dan saya komited untuk menanganinya secara membina sambil mengekalkan hubungan keseluruhan kami yang positif dan berpandangan ke hadapan," katanya.

Lawrence berkata, hubungan dua hala antara Malaysia dan Singapura kini berada dalam keadaan yang sangat baik dan berkembang dengan potensi untuk kedua-dua pihak melakukan lebih banyak lagi secara bersama-sama pada masa hadapan.

"Jadi apa sahaja idea baru, kami ingin mencari bagaimana cara kedua-dua negara dapat menjadi sehaluan kerana saya percaya terdapat banyak potensi untuk Malaysia dan Singapura menjadi tonggak utama bagi rantau Asia Tenggara yang lebih dinamik dan berdaya saing," katanya.

Beliau berkata, Singapura akan terus berusaha untuk mencapai situasi menang-menang dengan Malaysia termasuk meneroka peluang baharu untuk meningkatkan hubungan yang telah berakar umbi ini.

"Kita semua tahu bahawa kita memasuki dunia yang semakin berbahaya, semakin sukar diramalkan, semakin bermasalah. Dan dalam persekitaran baharu ini, kedua-dua negara kita mesti menggandakan usaha untuk bekerjasama secara rapat dan berusaha secara pragmatik untuk hasil yang positif bagi kedua-dua pihak," kata Wong.

Lawrence juga mengucapkan terima kasih kepada Anwar atas jemputannya untuk melawat Malaysia dan peluang untuk mengadakan perbualan yang sangat terbuka dengannya.

Beliau mengimbas kembali bahawa Anwar adalah pemimpin luar pertama yang menelefon dan mengucapkan tahniah kepadanya apabila beliau menjadi perdana menteri Singapura bulan lepas.

Lawrence, 51, mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Keempat Singapura pada 15 Mei, menggantikan Lee Hsien Loong yang melepaskan jawatan selepas 20 tahun memimpin. - Bernama

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!