Anwar tiba untuk merasmikan sambutan Hawana 2024

Anwar tiba bagi merasmikan acara kemuncak sambutan Hawana 2024 pada Isnin. Foto Bernama
Anwar tiba bagi merasmikan acara kemuncak sambutan Hawana 2024 pada Isnin. Foto Bernama
A
A
A

KUCHING - Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim tiba di sini bagi merasmikan acara kemuncak sambutan Hari Wartawan Nasional (Hawana) 2024 pada Isnin.

Beliau tiba di sebuah hotel di sini kira-kira jam 3 petang, lokasi berlangsungnya acara berkenaan, dengan diiringi Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg dan Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil.

Perdana Menteri dijadual menyampaikan ucapan dan Anugerah Apresiasi Khas Premier Sarawak, selain menyampaikan Anugerah Hawana 2024 serta sumbangan Tabung Kasih@Hawana kepada penerima dalam acara kemuncak sambutan nanti.

Acara itu turut dihadiri dua Timbalan Premier Sarawak, Datuk Amar Douglas Uggah Embas dan Datuk Amar Dr Sim Kui Hian serta Timbalan Menteri di Jabatan Premier Sarawak (Hal Ehwal Korporat, Penerangan dan Unit Komunikasi Awam Sarawak), Datuk Abdullah Saidol, di samping kira-kira 1,000 tetamu terdiri daripada pengamal media tempatan serta antarabangsa.

Wakil persatuan, kelab media dan wartawan dari Singapura, Indonesia, Filipina, Brunei, Vietnam, Kemboja, Timor Leste, China, Korea Selatan, Qatar, Perancis dan Kuwait telah berhimpun di bandar raya ini sejak Sabtu lepas, yang menyaksikan pelbagai program disusun bagi meraikan sambutan yang julung kalinya diadakan Bumi Kenyalang ini.

Acara perhimpunan terbesar wartawan Malaysia yang mengangkat tema 'Etika Teras Kewartawanan Mapan' itu dianjurkan Kementerian Komunikasi dengan kerjasama kerajaan negeri Sarawak.

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) ialah agensi pelaksana Hawana 2024.

Tarikh 29 Mei diwartakan sebagai Hari Wartawan Nasional sempena penerbitan edisi pertama akhbar Utusan Melayu pada 29 Mei 1939 bagi meraikan sumbangan pemain industri yang menjadi medium bagi membentuk minda masyarakat bermaklumat dalam memupuk kerjasama dan memacu perubahan positif dalam industri. - Bernama

Artikel Berkaitan:

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!