Elak ruang udara Iran, MAS ubah laluan penerbangan KL-London

Gambar hiasan
Gambar hiasan
A
A
A

KUALA LUMPUR - Malaysia Airlines (MAS) akan mengubah laluan penerbangan antara Kuala Lumpur dan London untuk mengelak ruang udara Iran berikutan ketegangan yang semakin memuncak di Timur Tengah.

"Kami mengubah haluan dan mengelak ruang udara Iran,” kata syarikat penerbangan nasional itu kepada Bernama.

MAS, Air India, Qantas Australia serta syarikat penerbangan Jerman, Lufthansa adalah antara syarikat penerbangan pertama yang mengubah laluan penerbangan buat sementara waktu kerana bimbang Iran akan menyerang Israel.

German Press Agency (dpa) melaporkan bahawa Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden berkata pada Jumaat, beliau berasakan Iran akan melancarkan serangan terhadap Israel 'lebih cepat daripada jangkaan'.

Biden bagaimanapun enggan menghuraikan perisikan rahsia Washington mengenai rancangan Teheran, lapor agensi itu.

Ancaman Iran terhadap Israel semakin meningkat berikutan serangan udara ke atas pekarangan kedutaan Iran di Syria pada 1 April lepas yang mengorbankan beberapa jeneral tentera.

Terdapat laporan bahawa Kor Pengawal Revolusi Islam Iran (IRGC) telah merampas sebuah kapal kontena yang berkaitan dengan Israel di kawasan teluk.

Bagi AirAsia, tiada satu pun laluan semasanya menggunakan ruang udara Iran. - Bernama

Artikel Berkaitan:

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28