CIA beri amaran Iran serang Israel dalam tempoh 48 jam

Ayatollah Ali Khamenei. Foto AFP
Ayatollah Ali Khamenei. Foto AFP
A
A
A

NEW YORK - Agensi Perisikan Pusat (CIA) memberi amaran kepada Israel bahawa Iran akan menyerang rejim itu dalam tempoh 48 jam akan datang.

Pada Isnin, Israel membunuh dua komander tentera Iran dalam serangan terhadap sebuah konsulat Teheran di Damsyik, ibu negara Syria.

Iran berikrar bahawa mereka akan membalas dendam atas serangan itu dan kini media asing melaporkan bahawa agensi perisikan Amerika Syarikat (AS) itu bimbang dengan serangan terhadap Israel.

Menurut portal Al Mayadeen, Iran merancang menyerang dengan satu gabungan 'hujan' dron dan peluru berpandu ditembak dari pangkalannya di lokasi strategik dalam Israel.

Situasi ini berlaku selepas pegawai AS menimbulkan kebimbangan bahawa serangan Israel boleh membawa kepada perang yang lebih meluas di Timur Tengah.

Bekas pegawai kanan CIA yang beroperasi di Timur Tengah, Ralph Goff berkata, serangan melulu Israel akan mengakibatkan kemarahan Iran dan sekutunya.

Bercakap kepada New York Times, beliau menambah bahawa Israel cuba menyerang Pengawal Revolusi Iran (IRG) sebagai 'menghukum mereka kerana rancangan berterusan untuk membunuh atau menculik rakyat Yahudi Israel di seluruh dunia'.

Bekas ketua Komando Pusat AS dan pesara Jeneral Empat Bintang, Kenneth F McKenzie memberi amaran bahawa serangan itu adalah memberi 'tamparan' kepada Iran.

Artikel Berkaitan:

Sementara itu, bekas pegawai tinggi dasar Timur Tengah Pentagon, Dana Stroul berkata, serangan Iran disifatkan bakal menentukan ketidakstabilan ke kancah perang berskala penuh.

"Persoalannya, adakah Iran akan bertindak balas dengan cara meredakan keadaan atau meningkatkan peperangan," katanya.

Pemimpin tertinggi Iran, Ayatollah Ali Khamenei menambah tindakan kejam rejim Zionis akan dihukum di tangan pasukannya sendiri.

"Kami akan membuat mereka menyesal atas jenayah ini dan yang lain," katanya. - Agensi

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28