Kertas siasatan Abdul Hadi telah dihantar kepada AGC - KPN

Abdul Hadi
Abdul Hadi
A
A
A

KUALA LUMPUR - Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesahkan kertas siasatan membabitkan kenyataan Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang bertajuk 'Ketinggian Islam wajib dipertahankan' telah dihantar kepada Pejabat Jabatan Peguam Negara (AGC).

Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain berkata, pihaknya telah melengkapkan kertas siasatan berhubung kes tersebut setelah kenyataan Ahli Parlimen Marang itu disiarkan di portal berita pas.org.my pada 20 Februari lalu.

Beliau berkata, Abdul Hadi telah dirakam percakapan pada Selasa lalu oleh Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman.

"Beliau (Abdul Hadi) telah diambil keterangan oleh pegawai USJT di ibu pejabat Pas pusat, Jalan Raja Laut pada Selasa.

"Kita telah melengkapkan kertas siasatan dan ia telah dihantar kepada Pejabat Jabatan Peguam Negara (AGC) pada Rabu," katanya pada Jumaat.

Sehubungan itu, Razarudin berkata, pihaknya sedang menunggu arahan selanjutnya daripada AGC berhubung kes tersebut.

Jelas beliau, siasatan dilakukan mengikut Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 dan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Selasa lalu, Sinar Harian melaporkan Abdul Hadi dirakam keterangan hampir sejam di ibu pejabat Pas pusat di Jalan Raja Laut, dekat sini.

Artikel Berkaitan:

Pada 29 Februari lalu, Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah menzahirkan rasa dukacita dengan kenyataan Abdul Hadi yang dipercayai ditujukan kepada alim ulama, para peguam, hakim, Ahli Parlimen dan Dewan Undangan Negeri serta Raja-Raja Melayu.

Setiausaha Sulit Sultan Sharafuddin Datuk Muhamad Munir Bani memaklumkan Sultan Sharafuddin menyifatkan Abdul Hadi tidak membaca secara menyeluruh dan mendalam titah ucapan baginda semasa Mesyuarat Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam pada 15 Februari lalu.

Susulan itu, baginda berkenan mengutus surat kepada Abdul Hadi menerusi Pesuruhjaya Pas Negeri Selangor, Datuk Dr Ab Halim Tamuri.

Surat lima halaman itu antara lain menyebut kenyataan Abdul Hadi bukan sahaja mengelirukan, malah boleh membawa kegelisahan dan akhirnya boleh menjurus kepada perpecahan perpaduan umat Islam khususnya dalam kalangan orang Melayu di negara ini.

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28