Malaysia, Australia terus teroka bidang perkukuh kerjasama dua hala

Anwar (kiri) bersama Albanese ketika sidang media bersama selepas Mesyuarat Tahunan antara Pemimpin Malaysia-Australia Kedua (ALM) di Government House, Melbourne hari ini.
Anwar (kiri) bersama Albanese ketika sidang media bersama selepas Mesyuarat Tahunan antara Pemimpin Malaysia-Australia Kedua (ALM) di Government House, Melbourne hari ini.
A
A
A

MELBOURNE - Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menggariskan tenaga boleh diperbaharui, teknologi hijau, digital serta keterjaminan makanan sebagai bidang utama yang berpotensi untuk Malaysia dan Australia meneroka kerjasama dua hala selanjutnya.

Beliau berkata, ini adalah penting kerana Australia jauh lebih maju dalam bidang terbabit.

"Ini adalah sesuatu yang amat diperlukan oleh kebanyakan negara termasuk Malaysia,” katanya pada sidang media bersama Perdana Menteri Australia, Anthony Albanese di sini sempena lawatan rasmi beliau ke Australia.

Anwar bagaimanapun berkata, pendidikan kekal menjadi keutamaan dalam meneroka kerjasama selanjutnya dalam hubungan Malaysia dan Australia.

"Pendidikan tetap menjadi keutamaan, peluang untuk pelajar datang ke negara ini, melanjutkan pengajian di sini seperti yang telah saya katakan kita telah mendapat manfaat daripada langkah itu manakala hasrat banyak institusi pengajian tinggi dan universiti Australia untuk mewujudkan kampus di Malaysia amat kita alu-alukan,” katanya.

Memandangkan sektor terbabit adalah bidang dalam hubungan dua hala Malaysia dan Australia untuk terus diteroka, Anwar berkata, adalah menjadi tanggungjawab serta komitmen kami untuk memudahkan malah mempercepat proses itu.

Memandangkan Malaysia dan Australia telah memasuki fasa baharu kerangka Perkongsian Strategik Komprehensif, Perdana Menteri berkata, kedua-dua negara bersetuju dengan usaha pelbagai pegawai kerajaan serta kementerian yang berkaitan dalam isu membabitkan perdagangan dan pelaburan, pendidikan, sukan, ekonomi digital serta keselamatan siber.

"Kami juga mengambil peluang untuk terus memperkukuh pertumbuhan perdagangan dua hala kerana Australia kekal sebagai rakan dagang ke-10 terbesar kami dan minat pelabur serta syarikat Australia terhadap Malaysia nampaknya semakin berkembang.

Artikel Berkaitan:

"Ini membuktikan keyakinan mereka terhadap Malaysia dan saya sekali lagi harus menzahirkan ucapan terima kasih,” katanya sambil menambah kedua-dua negara turut mengulangi komitmen untuk mempergiat kerjasama sedia ada termasuk dalam beberapa bidang khusus seperti ekosistem vaksin dan peralihan tenaga bersih. - Bernama

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28