Malaysia kini di kedudukan nombor satu Skor Ketekalan 5G global

Fahmi berada di Barcelona bagi mengetuai delegasi Malaysia ke Mobile World Congress Barcelona 2024 (MWC 2024) pada 26 hingga 29 Februari - Foto Bernama
Fahmi berada di Barcelona bagi mengetuai delegasi Malaysia ke Mobile World Congress Barcelona 2024 (MWC 2024) pada 26 hingga 29 Februari - Foto Bernama
A
A
A

BARCELONA - Malaysia kini berada di tempat pertama dalam Skor Ketekalan 5G global pada 97.29 peratus menurut Ookla, satu daripada peneraju dunia dalam pemantauan rangkaian dan cerapan kesalinghubungan.

Ketika mengumumkan pencapaian Malaysia ini pada pembukaan Pavilion Malaysia di Mobile World Congress Barcelona 2024 (MWC2024), Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil berkata, ini merupakan satu pencapaian penting yang mengukuhkan kedudukan Malaysia sebagai satu pemain terkemuka dalam landskap digital global.

"Ini bukan hanya membuktikan komitmen Malaysia kepada kemajuan teknologi tetapi juga menggambarkan usaha bersepadu oleh industri telekomunikasi, badan kawal selia dan agensi kerajaan untuk membangunkan infrastruktur 5G yang lasak dan diyakini.

Beliau berkata demikian dalam ucaptama ketika merasmikan Pavilion Malaysia di sini hari ini yang turut dihadiri Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia Tan Sri Mohamad Salim Fateh Din.

Skor ketekalan merupakan kaedah khusus Ookla dalam mengukur kelajuan yang perlu memenuhi kedua-dua kriteria - memuat turun dan menaik turun - masing-masing pada 25 megabait sesaat (Mbps) dan 3Mbps.

Artikel Berkaitan: