'Berdosa sangat pada suami, di belakang saya layan ustaz Ebit Lew'

Ebit Lew ketika keluar daripada Mahkamah Majistret Tenom.
Ebit Lew ketika keluar daripada Mahkamah Majistret Tenom.
A
A
A

TENOM - Pengadu dalam kes Ebit Lew memberitahu mahkamah di sini bahawa dia ada menghantar mesej kepada pendakwah terkenal itu menerusi aplikasi Instagram (IG).

Pengadu yang merupakan saksi kesembilan dalam pemeriksaan utama yang dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Analia Kamaruddin turut mendedahkan isi kandungan mesej yang dihantar kepada Ebit Lew pada 14 April 2021 di IG.

Pendedahan itu dibuat susulan daripada tangkap layar gambar mesej di aplikasi WhatsApp yang dibacanya satu persatu dan diminta untuk menjelaskan maksud mesejnya 'maaf saya sibuk' dan 'sudah mesej di IG'.

Antara isi kandungan mesej pengadu kepada Ebit Lew ialah pengadu sudah tidak mahu menghubungi pendakwah itu lagi tetapi tidak berasa senang hati kerana rasa berdosa dengan perbuatannya.

"Berdosa sangat pada suami sebab di belakang dia saya layan ustaz, sedihnya. Dulu tengok ustaz, mesti panggil suami tengok sama-sama, abang ikutlah macam ustaz Ebit.

"Sekarang sudah kosong, kadang tengok terbayang yang bukan-bukan. Pernah tengok beronani, memang menangis dan tidak senang hati," katanya di Mahkamah Majistret Tenom, di sini pada Khamis.

Katanya lagi, Ebit Lew tidak meminta maaf kepadanya kerana melakukan perkara sedemikian kepadanya.

"Mesej ini cuma nak cakap je, langsung tidak minta maaf dengan saya, sebab pernah buat yang tidak sepatutnya dengan saya, paksa saya bagi gambar macam-macam. Bodohnya saya ikut.

Artikel Berkaitan:

"Yang saya tidak sangka kenapa ustaz, saya pujuk juga hati tengok semua video, tidak apa. Ustaz orang baik tolong orang. Tapi bila dengar ceramah ka apa, memang tidak sangka sangat dah buat macam itu dengan saya.

"Entahlah mungkin pasal saya perempuan dan tidak biasa buat macam itu jadi saya teringat-ingat dan tidak senang hati rasa sangat berdosa.

"Yang sangat sedihnya, dah bawa saya buat macam itu terus buat tidak tahu je. Tidak apa kalau minta maaf dan kita dengan haluan masing-masing

"Saya kalau ikut sudah tidak mahu langsung mesej atau WhatsApp sebab nak elak benda yang tidak baik itu tapi nak juga luah. Nasib saya lah kan. Dapat simpan benda aib ini. Kalau orang mungkin sudah viralkan, tapi tak apa saya masih fikir lagi ustaz ini orang kenal," katanya.

Pengadu kemudian meneruskan lagi bacaannya bahawa jika pendakwah itu meminta maaf dengannya mungkin tidak membawa kepada anggapan yang buruk.

"Tahu tak, saya rasa sangat-sangat menyesal. Kenapalah layan, kenapa kita berhubung, berWhatsApp semua. Kalau dulu idola saja, suka tengok buat kerja itu ini.

"Sekarang kalau boleh tidak mahu tengok, sedih. Kenapa idola itu bawa jadi pendosa," katanya.

Pengadu sebelum itu diarahkan untuk menunjukkan isi kandungan telefonnya kepada mahkamah termasuk kepada barisan peguam dan tertuduh berkenaan mesej perbualan di dalam Instagram bersama seorang pemilik akaun 'ebitlew'.

Pengadu dalam pada itu turut membaca salah satu gambar tangkap layar yang memaklumkan bahawa dia sempat membuat tangkap layar termasuk wajah pendakwah tersebut.

"Tiada maknanya ustaz. Syukur saya sempat 'screenshot' semua gambar termasuk yang ada muka ustaz. Entahlah, saya tidak juga jahat, tapi sebab cara ustaz buat orang sakit hati, buat macam saya ini pelacur.

"Tidak apalah supaya jadikan pengajaran, tidak nampak baik kat depan je. Kalau ikut suami memang tidak. Tapi cara ustaz ini sakitkan hati orang," katanya.

Ebit atau nama sebenarnya Ebit Irawan Ibrahim, 38, berhadapan dengan 11 pertuduhan membuat hantaran gambar dan perkataan lucah bermaksud mengaibkan kehormatan mangsa melalui aplikasi WhatsApp antara Mac hingga Jun 2021 mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan.

Perbicaraan dikendalikan oleh Nor Azizah Mohamad dan Analia sebagai Timbalan Pendakwa Raya dan Ebit Lew diwakili oleh Datuk Ram Singh dan Timothy Daut manakala Majistret ialah Nur Asyraf Zolhani.

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28