Skuad hoki 5s wanita mara ke suku akhir Piala Dunia 2024

Skuad hoki 5s wanita negara berjaya sahkan kemaraan ke suku akhir Piala Dunia Hoki 5s selepas ikat Fiji 4-4 pada aksi terakhir peringkat Kumpulan A di Muscat, Oman hari ini. Foto FB MHC
Skuad hoki 5s wanita negara berjaya sahkan kemaraan ke suku akhir Piala Dunia Hoki 5s selepas ikat Fiji 4-4 pada aksi terakhir peringkat Kumpulan A di Muscat, Oman hari ini. Foto FB MHC
A
A
A

SKUAD hoki lima sebelah (5s) wanita negara berjaya mengesahkan kemaraan ke suku akhir Piala Dunia Hoki 5 Sebelah (5s) selepas mengikat Fiji 4-4 pada aksi terakhir peringkat Kumpulan A di Muscat, Oman hari ini.

Meskipun berkongsi empat mata bersama Fiji yang menduduki tangga ketiga dengan perbezaan enam jaringan, namun keputusan itu mengukuhkan kedudukan Malaysia di tangga kedua Kumpulan A untuk menempah slot ke suku akhir bertemu Afrika Selatan, esok.

Kedudukan pertama Kumpulan A menjadi milik Belanda selepas mengutip sembilan mata keseluruhan dan tuan rumah Oman di kedudukan tercorot tanpa sebarang mata.

Jaringan pasukan negara pada perlawanan yang berlangsung di Hockey Oman Venue itu dihasilkan menerusi Dian Nursyakira Najwa Al-Wadqa Nazeri pada minit ke-15 dan 20; diikuti Ellya Syahirah Ellias (21); dan Qhairunisya Mohd Zanili (23).

Empat jaringan Fiji pula dicipta menerusi Lora Bukalidi pada minit kedua permainan; Melba Nautu (18); Tiara Dutta (20) dan Lala Ravatu (26).

Dalam pada itu, penyerang negara, Nur Zafirah Aziz berkata, pasukannya tidak boleh terus dibuai kegembiraan dengan kemaraan itu sebaliknya perlu terus fokus dan bersedia untuk bertemu Afrika Selatan di suku akhir esok.

"Saya rasa ia agak sukar dan kami bersedia. Doa kami layak ke separuh akhir,” katanya menerusi rakaman video yang dikongsikan Konfederasi Hoki Malaysia (KHM) kepada media hari ini.

Terdahulu, Afrika Selatan menjuarai Kumpulan B dengan sembilan mata selepas memenangi ketiga-tiga perlawanan peringkat Kumpulan B diikuti Ukraine di tangga kedua manakala Australia dan Zambia masing-masing di tangga ketiga dan keempat.

Artikel Berkaitan:

Semalam, pasukan Malaysia memulakan saingan peringkat kumpulan dengan bergaya apabila membelasah tuan rumah Oman 10-0, namun kegembiraan itu hanya seketika apabila aksi kedua menyaksikan Malaysia ditundukkan Belanda 0-10. - Bernama