Tze Yong buru 10 pemain terbaik dunia musim ini

Tze Yong. Foto Sinar Harian - ROSLI TALIB
Tze Yong. Foto Sinar Harian - ROSLI TALIB
A
A
A

PEMAIN perseorangan lelaki negara, Ng Tze Yong kembali dengan misi lebih besar iaitu untuk mencetak nama sebagai antara 10 pemain terbaik dunia musim ini setelah menempatkan diri dalam kelompok 20 terbaik pada Jun tahun lalu.

Malah, pemain berusia 23 tahun itu juga mahu berada di landasan tepat dalam usaha memburu tiket ke Sukan Olimpik Paris 2024 berlangsung pada 26 Julai hingga 11 Ogos depan.

“Azam tahun baharu saya, supaya tidak mengalami kecederaan, berada dalam kelompok 10 terbaik dan layak ke Sukan Olimpik Paris,” katanya kepada pemberita selepas sesi latihan di Akademi Badminton Malaysia pada Selasa.

Pemain di ranking ke-15 dunia itu, kini berada pada kedudukan ke-13 dengan 57,080 mata di belakang pemain perseorangan profesional negara, Lee Zii Jia yang berada di tempat ke-11 (62,126 mata) dalam ranking Race to Paris.

Menurut Persekutuan Badminton Dunia (BWF) bagi acara perseorangan lelaki dan wanita, setiap negara boleh mempunyai kuota maksimum dua tempat jika pemain tersebut berada pada kedudukan 16 terbaik dalam ranking Road to Paris.

Tempoh kelayakan ke Sukan Olimpik 2024 yang bermula 1 Mei tahun lalu, akan berlangsung hingga 28 April 2024.

Sementara itu mengenai Terbuka Malaysia 2024, pemenang pingat perak Sukan Komanwel 2022 itu berkata, beliau kini dalam perbincangan dengan jurulatih untuk mencari formula berdepan lawannya Koki Watanabe dari Jepun, dalam perlawanan pusingan pertama, minggu depan.

“Memang harap prestasi lebih baik tahun ini (Terbuka Malaysia).

Artikel Berkaitan:

"Perlawanan pertama bukan mudah, namun tiada siapa yang mahu kalah,” katanya.