Isu Cameron Highlands: Henti teroka tanah secara rakus

Gambar hiasan
Gambar hiasan
A
A
A

KUANTAN - Kerajaan Pahang diingatkan supaya tidak membiarkan tanah di Cameron Highlands diteroka secara rakus oleh pihak berkepentingan yang kononnya berorientasikan pembangunan ekonomi.

Ketua Penerangan Barisan Nasional (BN) Parlimen Indera Mahkota, Muhammad Faiz Hashim berkata, ini bagi memastikan tanah tinggi Cameron Highlands dapat dikekalkan kelestarian tanpa sebarang penerokaan tanah secara haram di daerah itu.

"Kita mahu kerajaan Pahang bertegas dalam isu ini dan jangan biarkan tanah-tanah tanah di Cameron Highlands diambil (diterokai) secara rakus dengan cara mudah.

"Bila tidak bertegas, wujud pihak-pihak yang mempunyai kepentingan mereka mengambil kesempatan dan kononnya mahu memajukan pembangunan ekonomi," katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Kelmarin, seramai 12 pemimpin termasuk pegawai khas Menteri Besar Pahang, Arumugam AV Pillai meletak jawatan serta- merta ekoran kecewa dengan tindakan kerajaan Pahang yang didakwa tidak mempedulikan nasib 60 pekebun kecil dalam kalangan masyarakat India di Cameron Highlands.

Mereka mendakwa kerajaan Pahang enggan membela nasib golongan ini selepas mengarahkan kira-kira 60 pekebun kecil supaya mengosongkan kawasan tanah haram di Kuala Terla, Cameron Highlands.

Tindakan mengusir pekebun-pekebun mengundang kebimbangan apatah lagi tidak ada sebarang tanah alternatif diberikan kepada mereka ini walaupun mereka sudah berada di kawasan itu sejak tiga atau empat generasi.

Muhammad Faiz berkata, tindakan kerajaan Pahang meminta tanah itu dikosongkan adalah langkah tepat dalam usaha membanteras peneroka tanah secara haram di negeri ini.

Artikel Berkaitan:

Justeru, pihaknya berdiri teguh di belakang kepimpinan kerajaan Pahang yang ditadbir Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail bertindak tegas dalam isu ini.

"Penerangan BN Parlimen Indera Mahkota menyokong penuh ketegasan dan tindakan dalam menangani senario yang berlaku di kawasan peranginan tanah tinggi Cameron Highlands di akhir-akhir ini.

"Dengan menggunakan 'rule of law' yang diguna pakai oleh kepimpinan dalam negeri ia mampu menyelesaikan masalah ini," katanya.