Nikah tetap sah walaupun pengantin lelaki sebut ‘Aku terima’ atau ‘Aku reda’ -Dr Zulkifli

PERNIKAHAN dengan lafaz qabul 'Aku terima' atau 'Aku reda' dikira sah. -Gambar hiasan
PERNIKAHAN dengan lafaz qabul 'Aku terima' atau 'Aku reda' dikira sah. -Gambar hiasan
A
A
A

SUSULAN balasan ringkas lafaz qabul yang diucapkan pelakon, Sabri Yunus ketika majlis pernikahannya bersama Angeline Tan baru-baru ini, masih ada segelintir pihak yang mempertikaikannya.

Bagaimanapun, Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin yang menikahkan pasangan selebriti sama cantik sama padan itu telah menegaskan bahawa akad nikah itu sah dan sudah memberi responsnya berhubung perkara itu.

Malangnya, masih ada yang meragui status perkahwinan tersebut kerana mendakwa ijab dan qabul yang tidak menyebut ‘Saya terima nikahnya’ adalah tidak sah.

Alasannya adalah kerana ia tidak memenuhi syarat wajib dalam ijab kabul pernikahan.

Adakah sah perkahwinan jika pengantin lelaki sekadar menyebut ‘Aku terima’ sahaja?

Perbahasan mengenai perkara itu dihuraikan panjang lebar menerusi artikel terbaharu mantan Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri menerusi laman web Maktabah Albakri.

DR ZULKIFLI
DR ZULKIFLI

Artikel Berkaitan:

Beliau menjelaskan, ucapan balas atau jawapan pengantin lelaki sama ada ‘Aku terima’ atau ‘Aku reda’ sudah memadai dan mencukupi, sekali gus menjadikan perkahwinan itu dikira sah.

Demikianlah pandangan jumhur ulama dan satu pendapat dalam Mazhab Syafie, ungkapnya.

“Hal ini kerana ia dapat difahami atau kembali semula kepada ucapa wali sebelumnya.

“Maka jelas ucapan pengantin lelaki itu kembali atau merujuk kepada pernikahan dan perkahwinan,” katanya sebagaimana dipetik menerusi laman web http://maktabahalbakri.com.

Pun demikian, Dr Zulkifli yang juga Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti, Universiti Sains Islam Malaysia itu menjelaskan, beliau tidak menafikan bahawa ucapan ‘Aku terima nikahnya’ atau ‘Aku reda nikahnya’ dan seumpamanya adalah lebih baik dan terkeluar daripada khilaf.

“Ini lebih ihtiyat dan sempurna jika pengantin lelaki mengucapkan (lafaz qabul) sedemikian,” katanya.

Dalam pada itu, Dr Zulkifli mengingatkan, dalam perkara melibatkan hal ehwal perkahwinan di negara kita, umat Islam tertakluk di bawah pentadbiran Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN) dan Majlis Agama Islam negeri masing-masing.

“Oleh itu, ia hendaklah dikembalikan atau merujuk kepada JAIN masing-masing.

“Ia bertepatan dengan kaedah yang menyebut ‘Keputusan hakim mengangkat perselisihan’,” katanya.