X

Kindly register in order to view this article
!

Suspek sembur cat hitam di gereja pesakit mental

Laporan Sinar Harian berhubung kejadian tersebut.
A
A

BUKIT MERTAJAM - Lelaki yang dipercayai melakukan khianat dengan menyembur cat hitam ke beberapa buah patung dan lantai di Gereja St Anne di Jalan Kulim di sini kelmarin berjaya dikesan dan sedang menerima rawatan di Hospital Sungai Buloh, Selangor.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah, Asisten Komisioner Nik Ros Azhan Nik Abdul Hamid berkata, suspek berusia 34 tahun itu yang mempunyai masalah mental berjaya dikesan di Sri Damansara, Selangor menerusi nombor pendaftaran motosikal yang digunakan semasa kejadian tersebut.

"Berdasarkan nombor pendaftaran motosikal itu, polis berjaya mengesan pemiliknya iaitu abang kepada lelaki berkenaan sebelum dia memaklumkan motosikal tersebut digunakan adiknya.

"Pemeriksaan kami mendapati isteri suspek membuat laporan terhadap suaminya kerana dipukul semalam.

"Wanita itu turut meminta bantuan pihak polis untuk menghantar suaminya ke Hospital Sungai Buloh bagi menerima rawatan psikiatri dan suspek telah dihantar ke hospital tersebut hari ini bagi merawat masalah mentalnya," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Nik Ros Azhan berkata, siasatan awal mendapati lelaki itu menunggang motosikal bersendirian dari rumahnya di Sri Damansara sejak Selasa sebelum tiba di gereja berkenaan keesokan harinya dan melakukan khianat dengan menyembur cat hitam sebelum pulang semula ke Selangor.

"Berdasarkan keterangan awal ahli keluarga lelaki itu, dia memang menerima rawatan mental sejak awal tahun ini dan sebelum ini tiada masalah kesihatan (mental).

"Sebaik tiba di rumahnya semalam dia memukul isterinya sebelum wanita tersebut membuat laporan polis kerana bimbangkan keselamatannya," katanya.

Beliau berkata, polis akan mendapatkan penerangan daripada doktor sama ada lelaki itu perlu menerima rawatan terlebih dahulu atau boleh ditahan untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan.

Dalam kejadian kira-kira jam 4.45 petang itu, seorang pekerja di situ memaklumkan kepada pengurus keselamatan di gereja berkenaan berhubung tindakan seorang lelaki menyembur cat hitam ke atas patung dan lantai di dalam serta luar rumah ibadat tersebut. - Bernama