Pembinaan menara 90 tingkat Kampung Baru dalam perbincangan: Khalid

Khalid Abdul Samad -Foto Bernama
Khalid Abdul Samad -Foto Bernama
A
A
A

KUALA LUMPUR - Pelan pembinaan menara lebih 90 tingkat di Kampung Baru yang dicadangkan kerajaan masih dalam proses perbincangan.

Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Samad berkata, pelan terbabit masih lagi di peringkat rancangan arkitek dan pembinaan menara hanya akan dibina pihak swasta dan bukan kerajaan sekiranya menjadi kenyataan.

"(Pembinaan menara) itu pun cadangan, hanya idea arkitek yang kata kita kena ada menara ikonik. Kalau hendak bina pun bukan dibina oleh kerajaan.

“Bangunan komersial akan dibina oleh syarikat, contohnya macam Petronas, CIMB atau Felda untuk buat menara,” katanya memetik laporan The Malaysian Insight hari ini.

Menurutnya, konsep berkenaan juga masih di dalam proses perbincangan dan mengambil tempoh masa lama jika mahu dilaksanakan.

“Pembangunan bukan akan berlaku serta-merta, ia berlaku dalam tempoh 10 hingga 20 tahun perancangan.

"KLCC pun bukan dibina dalam tempoh lima ke enam tahun. Sekarang pun KLCC ada fasa belum habis dibina, pembinaan akan makan masa. Kalau pasaran tiada permintaan, takkan dibina lagi,” katanya.

Terdahulu, portal Mstar melaporkan Khalid memberitahu salah satu pelan pembangunan Kampung Baru adalah dengan mempunyai menara mercu tanda.

Artikel Berkaitan:

Kata Khalid, beliau mencadangkan bangunan 93 tingkat dengan reka bentuk diadaptasi daripada lipatan serta sudut geometri samping dan tengkolok tradisi Melayu.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Shah Alam berkata, keutamaannya adalah untuk mendapatkan tanah tersebut yang kini masih berdepan tentangan pemilik.

“Butiran pembangunan kita akan dapatkan persetujuan penduduk dahulu. Bila semua dah setuju, baru kita mulakan proses jual beli, kita kena muktamadkan juga.

“Apabila sudah muktamad, baru kita buat lebih terperinci. Ini baru permulaan,” katanya.

Dalam masa sama, beliau turut memberi jaminan keutamaan akan diberikan kepada pembinaan kawasan kediaman yang akan dijalankan dalam tempoh 10 tahun.

ARTIKEL BERKAITAN: Kampung Baru: Boleh tawar harga tinggi asalkan patuhi syarat