Ikan buntal beracun jadi hidangan lazat

Ikan buntal
A
A

BETONG - Bila disebut ikan buntal, umum pasti terbayang hidupan marin yang berduri serta memiliki racun yang boleh membawa maut, namun begitu ikan yang telah dikeluarkan racun boleh dimasak kari, asam pedas, panggang atau digoreng menjadi hidangan lazat.

Berkongsi pengalaman, Dari Sait, 56, dari Kampung Manggut, Spaoh, berkata dia belajar sendiri menyiang serta membuang racun ikan buntal kuning seawal usia 20 tahun.

"Membuang racun memerlukan teknik yang betul, di bahagian badan ikan tersebut ada racun di pembuluh darah. Telur ikan buntal juga sedap, di bahagian ini racun berada di selaput telur, selain membuang selaput telur menggunakan pisau, rebus bersama rebung juga dapat membuang racun di bahagian ini.

"Kawasan Spaoh memang terkenal dengan ikan buntal kuning. Kebanyakan penduduk di kawasan ini memang 'pakar' menyiang ikan (buang racun) seterusnya masak selera masing-masing," katanya.

Memakai sarung tangan mengelak duri di bahagian abdomen ikan buntal itu, penulis melihat sendiri kemahiran dimiliki wanita ini, yang mengambil masa tidak sampai seminit membuang racun di bahagian pembuluh darah ikan tersebut.

Menurut Pensyarah Jabatan Sains Akuatik Fakulti Sains dan Teknologi Sumber Universiti Malaysia Sarawak (Unimas), Prof Madya Dr Samsur Mohamad jika di Jepun masyarakat di sana makan ikan buntal untuk mencari rasa ‘sensasi’ ikan tersebut.

“Lepas kita makan tadi, ada rasa kebas kan , jika di Jepun rasa ‘sensasi’ itu dicari masyarakat di sana apabila makan ikan buntal,” katanya.

Beliau berkata musim ikan buntal kuning bermula daripada April hingga Oktober setiap tahun di sepanjang Batang Saribas dengan Kampung Manggut, Spaoh, yang terletak berhampiran Batang Saribas antara kawasan tumpuan ikan tersebut.

Ikan buntal kuning segar dijual pada RM10 sekilogram, ikan buntal kering tiga ekor RM10, manakala telur ikan buntal kuning RM40 sekilogram, katanya.

Sementara itu, Mohd Remy Husin, 32, berkata ikan buntal ditangkap dua kali sebulan semasa musimnya menggunakan jaring atau dengan kaedah tangkap tradisional menggunakan alat dikenali sebagai 'sagang'.

"Apabila ikan buntal mulai masuk ke Batang Saribas, nelayan menangkap menggunakan jaring yang dipasang di bahagian tengah sungai. Sewaktu musim ikan buntal, hasil tangkapan mampu mencecah 180 kg, berbanding hanya sekitar lima hingga 10kg di luar musim," katanya yang berpengalaman menangkap ikan tersebut sejak berusia 12 tahun.

Mohd Remy berkata selepas ikan buntal melepaskan telur untuk pembiakan di kawasan Tanjung Asam, Batang Saribas, ikan tersebut akan menjadi lapar, kali ini proses untuk menangkap perlu menggunakan kaedah 'sagang'.

"Selepas ikan buntal melepaskan telur, ikan tersebut akan menjadi lapar, nelayan di sini akan menangkap menggunakan sagang yang dihasilkan daripada besi kemudian diletakkan umpan ikan yu," katanya.

Menurut Dr Samsur berdasarkan kajian kawasan Batang Saribas menjadi tumpuan ikan buntal disebabkan faktor laluan sungai yang sempit, memiliki banyak tanjung yang terlindung dari arus laut dan sesuai untuk proses pembiakan.

"Apabila tiba musim mengawan, ikan buntal daripada kawasan pesisir akan mula akan memasuki Batang Saribas yang memiliki banyak kawsan tanjung serta keadaan di bawah sungai berpasir sesuai untuk melepaskan telur.

"Selepas proses ini selesai, induk ikan buntal akan balik semula ke kawasan pesisir pantai selepas meninggalkan benihnya, kita masih menjalankan kajian berapa lama tempoh diambil sebelum anak ikan buntal ini kembali semula ke pesisir pantai,” katanya. - Bernama